Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγκρίθηκε πίστωση 6,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

Το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά

provata

Τη δέσμευση πίστωσης ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις όσων κτηνοτρόφων το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, ενέκρινε με σημερινή του απόφαση ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχος Κορασίδης.

Μάλιστα μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου που θα προσδιορίζει με διαφάνεια και σαφήνεια τόσο το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων όσο και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα αναληφθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καταρροϊκού πυρετού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη στο υπουργείο υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Πάρη Κουκουλόπουλου, ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης που μέχρι χθες είχαν καταχωρηθεί, να φτάνουν στις 906. Συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, από τα οποία τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%. Σε ό,τι αφορά την ευλογιά, μέχρι τώρα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου όπου και εντοπίζονται οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Ακόμη, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη ώστε να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν, ότι παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά ανοσίας σε περιοχές όπως η Ξάνθη (100%), ο Έβρος (75%) και η Λακωνία (75%).

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν κρίσιμο οδηγό για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.

By