Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την κρατική ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων

Στη «σκιά» της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ»

boulh

Έξι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις με κρατική συγχρηματοδότηση για εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, ενέκρινε η Βουλή, υπερψηφίζοντας  νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με πλειοψηφία συγκροτούμενη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ

Στη σκιά της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» και των χωροταξικών και πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων με διαδικασίες κατεπείγοντος, η πρόταση της πλειοψηφίας συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οδήγησε σε μια χαρακτηριστική συζήτηση για τη στάση ενός εκάστου κόμματος απέναντι στις επενδύσεις.

Η έγκριση από τη Βουλή, των κρατικών ενισχύσεων για επενδύσεις άνω των 50 εκ. ευρώ (που προηγείται της αδειοδότησής τους), προβλέπεται από τον επενδυτικό νόμο του 2013 – και αυτό υπήρξε ένα από τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας, προκειμένου να καταδείξει ότι οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις γίνονται σε καθεστώς διαφάνειας. Τα συγκεκριμένα έξι επιχειρηματικά σχέδια, επιδοτούνται από το Δημόσιο με πάνω από 94 εκ. ευρώ, είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών, είτε άμεσων ενισχύσεων – αλλά προσφέρουν μονάχα έξι θέσεις εργασίας.

Μαζί με το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκαν και δύο τροπολογίες: Η μία παρατείνει κατά έξι μήνες τη θητεία των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών (καθώς μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει συναίνεση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αναφορικά με τα πρόσωπα). Η άλλη τροπολογία, δίνει φορολογική ενημερότητα στο ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, προκειμένου – όπως εξήγησε η πλειοψηφία – να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Σημειώνεται ότι η πρώτη τροπολογία καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, ενώ η δεύτερη υπερψηφίστηκε από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.

By