Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγκρίθηκε το κυπριακό μνημόνιο

Eurogroup: Χωρίς αλλαγές το σκληρό πακέτο διάσωσης της Λευκωσίας.

The Council of the European Union
The Council of the European Union

Με ένα σκληρό πακέτο μέτρων όπως προβλέπεται στο μνημόνιο επιστρέφει ο Κύπριος υπουργός οικονομικών στη Λευκωσία. Η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο ενέκρινε το πακέτο διάσωσης της Κυπριακής οικονομίας.

Τα προσχέδια της μελέτης βιωσιμότητας και του Μνημονίου που έχουν ήδη διαρρεύσει στον τύπο προβλέπουν σωρευτική ύφεση 12.5% τη διετία 2013-2014, ( δεν αποκλειετε πάντως η ύφεση να είναι βαθύτερη) και ανάκαμψη από το 2015, χρονιά που όμως το χρέος της χώρας θα βρεθεί  στο 126.3% του ΑΕΠ.

Μετά την πολιτική συμφωνία που αναμένεται σήμερα, το Κυπριακό Μνημόνιο θα παραπεμφθεί στα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και την Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων προς έγκριση. Ο σχεδιασμός του Eurogroup είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός του Απριλίου και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση στις αρχές Μαΐου. Στο προσχέδιο προβλέπεται η πώληση Κυπριακών αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχόμενο που αν και διέψευσε κατηγορηματικά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, το επανέφερε ως ενδεχόμενο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Παράλληλα υπάρχει στόχευση για 1,5 δις ευρώ έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε (ECOFIN), το οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, τα αιτήματα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας για παράταση των ωριμάνσεων στα δάνεια που έχουν λάβει από τους Ευρωπαϊκούς Μηχανισμούς.
Στην ατζέντα του ECOFIN θα βρεθεί επίσης και η τραπεζική ενοποίηση καθώς και το καθεστώς εκκαθάρισης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ακανθώδες παραμένει το ζήτημα της δυνατότητας απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), χωρίς τα χρήματα αυτά να προσμετρώνται στο χρέος των κρατών . Πονοκέφαλος και το θέμα που αφορά  σε πιο στάδιο και με τι προϋποθέσεις θα παρεμβαίνει ο ΕΜΣ για την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών.

 

By