Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

WSJ: Εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο ξεκινά η Ελλάδα

Το σχέδιο αυτό, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, μπορεί να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με την Τουρκία.

wsjgreeceΗ Ελλάδα ξεκίνησε πάλι τις διαδικασίες για εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, γράφει σήμερα η Wall Street Journal,  με στόχο να βρει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το σχέδιο αυτό, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, μπορεί να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει η εφημερίδα,  ανώτατα κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδας έχουν κάνει δημοσίως δηλώσεις ,  αφήνοντας να εννοηθεί πως η χώρα θα διεκδικήσει τα δικαιώματα που της προσφέρει η διεθνής συμφωνία που υπέγραψε πριν από περίπου δυο δεκαετίες, κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα.

«Αυτήν την εβδομάδα, ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελλάδας, όπως αυτά απορρέουν από την διεθνή νομοθεσία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μέχρι τώρα, η Άγκυρα, ισχυρίζονταν ότι τα ενεργειακά αποθέματα ανήκουν στην Τουρκία και για  20 χρόνια προειδοποιούσε ότι η χάραξη νέων συνόρων θα οδηγούσε σε πόλεμο. Ωστόσο, τώρα ζητά  περαιτέρω διάλογο.

By