Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΕΤ: «Ο τουρισμός η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας»

Απασχολεί ένα εκατομμύρια εργαζόμενους και συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας πάνω από 15%

tourismos-touristes-taxidiwtes

Στους κλάδους της οικονομίας που μπορούν να τραβήξουν το «τρένο» της ανάπτυξης της Ελλάδας, στάθηκαν οι ομιλητές της τελευταίας για σήμερα ενότητας του συνεδρίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών με θέμα «Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: Προτάσεις πολιτικής».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον κλάδο του τουρισμού, που όπως σημειώθηκε μπορεί, να αποτελέσει τη βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, αφού απασχολεί ένα εκατομμύρια εργαζόμενους και συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας πάνω από 15%. Μάλιστα κρίνεται απαραίτητη η διασύνδεση του τουρισμού με τον κλάδο της Γεωργίας ώστε τα οφέλη από την άνοδο των αφίξεων να διαχυθούν και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Στις προτάσεις που ακούστηκαν για την ανάπτυξη του κλάδου του τουρισμού υπογραμμίστηκε ότι απαραίτητη είναι η μόνιμη ύπαρξη του υπουργείου Τουρισμού σε κάθε κυβέρνηση όπως και η μόνιμη θητεία υφυπουργού.

Όσον αφορά στην εφαρμογή της πολιτικής για τον τουρισμό, τονίστηκε ότι μπορεί να γίνει μέσω ενός οργανισμού διαχείρισης του προορισμού. Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού τομέα αποτέλεσμα της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Destination Management Organization).

Μεταξύ άλλων ζητήθηκε να μπει μια τάξη στον κλάδο της τουριστικής εκπαίδευσης, όπως και στο μέτωπο της μαθητικής εργασίας στα ξενοδοχεία της χώρας.

Η σημερινή εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) πραγματοποιείται σε συνέχεια της έκδοσης συλλογικού τόμου της ΕΕΤ υπό την επιμέλεια του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΕΤ Μιχάλη Μασουράκη και του γενικού γραμματέα, καθηγητή Χρήστου Γκόρτσου.

By