Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΕΕΤ: Συστάσεις προς τους πελάτες των τραπεζών για ασφαλείς συναλλαγές

«Μην αποκαλύπτετε ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς τους κωδικούς»

 

ATM-1024x731

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και οι τράπεζες μέλη της, παράλληλα με τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνουν, συνιστούν την προσοχή στους πελάτες τους που εξακολουθούν να δέχονται παραπλανητικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η ΕΕΤ συστήνει στους πελάτες τα εξής:

Μην αποκαλύπτουν ποτέ και σε κανέναν τους προσωπικούς τους κωδικούς.

Σε περίπτωση που υποπτευθούν διαρροή του κωδικού πρόσβαση, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Τράπεζά τους.

Να αγνοήσουν «ύποπτα» e-mail με τα οποία ζητούνται προσωπικά στοιχεία (αριθμός λογαριασμού, μυστικοί προσωπικοί κωδικοί, ονοματεπώνυμο κ.α.) ή περιέχουν συνδέσμους (links) σε «άγνωστες» ιστοσελίδες.

Οι Τράπεζες δεν πρόκειται για κανένα λόγο να ζητήσουν τα προσωπικά στοιχεία μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Για το λόγο αυτό, οι αποδέκτες πρέπει να διαγράφουν τα e-mail αυτά ως πλαστά και να αγνοούν αντίστοιχες πιθανές τηλεφωνικές κλήσεις.

Να βεβαιωθούν ότι βρίσκονται στη σωστή διεύθυνση της τράπεζάς τους.

Μην συνδεθούν ποτέ με την ιστοσελίδα της τράπεζάς τους μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link) που τους παρέχει κάποιος τρίτος και ιδιαίτερα μέσω e-mail. Να βεβαιωθούν ότι στην ιστοσελίδα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της Τράπεζάς εμφανίζεται το εικονίδιο με το «λουκέτο» μέσω του οποίου μπορούν ανοίγοντας το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώσουν ότι βρίσκονται στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζάς τους.

Να ρυθμίσουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή τους και το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιούν, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα.

Αν δε γνωρίζουν πώς να το κάνουν, να συμβουλευθούν τον προμηθευτή του υπολογιστή τους.

By