Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα»

Λάβρος κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Σάιμον Τζόνσον

DNTTο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αντιλαμβάνεται πλήρως – αλλά δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά – μία βαθύτερη και πιο σοβαρή αδυναμία της Ευρωζώνης, που αφορά στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αναφέρει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Σάιμον Τζόνσον (το 2007 και το 2008) σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg με αφορμή την έκθεση του με την αυτοκριτική για το πρώτο ελληνικό μνημόνιο.

Το άρθρο έχει τίτλο: «Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λάθος. Η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα» και σημειώνει ότι είναι σωστή η κριτική που διατύπωσε το ΔΝΤ ότι η ΕΕ καθυστέρησε πολύ τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και την απόφαση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το άρθρο εστιάζει στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία απειλεί, όπως αναφέρει, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την περιφέρεια της Ευρώπης.

Ο Τζόνσον, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι στην έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ εμποδίζεται να πει όλη την αλήθεια, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Είναι η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση που πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες για την ένταση της ύφεσης στην Ελλάδα – και τον υπερβολικό βαθμό ταλαιπωρίας που επιβλήθηκε στους ευάλωτους πολίτες σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Πολλά είναι τα λόγια για αλληλεγγύη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αποφάσεις για τη μακροοικονομική πολιτική καθοδηγήθηκαν από μία μη σοφή προσέγγιση όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα» σημειώνει ο Τζόνσον.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By