Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΕ: Η Ρωσία έχει φτάσει στο απόλυτο όριο

Μήνυμα για δραστικές κυρώσεις από τις Βρυξέλλες στη Μόσχα

Soults

Για απόλυτη παράβαση του διεθνούς δικαίου με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, έκανε λόγο ο επικεφαλής του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τον γερμανό πολιτικό, η Ε.Ε. οφείλει να λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά της Ρωσίας και να βρει μια βιώσιμη στρατηγική για να «απαντήσει» στις ρωσικές προθέσεις.

Παρ΄ όλα αυτά, ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως η Ρωσία έχει πλέον φτάσει στο «απόλυτο» όριο με τις κινήσεις της.

Τυχόν, περαιτέρω ενέργειες θα βρουν ευρωπαϊκή απάντηση με «δραστικές κυρώσεις»,κάνοντας αναφορά στο κλιμακωτό σχέδιο κυρώσεων που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του Έκτακτου Συνεδρίου των υπουργών Εξωτερικών.

Αν και εμφανώς πίσω από τις ΗΠΑ στη λήψη μέτρων και κυρώσεων για περιορισμό της ρωσικής στρατηγικής επεκτασιμότητας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει σήμερα το επίπεδο και τον τύπο των μέτρων που θα αναλάβει. Κυρίως οικονομικά μέτρα αναμένονται να χρησιμοποιηθούν με σκοπό να πλήξουν τον χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό τομέα της Ρωσίας. Η έντονη φημολογία για πιέσεις στο χρηματιστήριο Μόσχας δείχνει να μην έχει μεγάλα αποτελέσματα, πάντως, καθώς πέραν της ξαφνικής πτώσης στο Ρούβλι την προηγούμενη εβδομάδα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας δείχνει να ανακάμπτει.

crimea eu

Πέραν των οικονομικών ταραχών, αναμένονται και πολιτικές κυρώσεις στη Ρωσία με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άρση θεωρήσεων βίζα σε επιλεγμένα μέλη της Κυβέρνησης της. Ενδιαφέρον προκαλεί η στάση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου όταν σε ερώτηση ο Πρόεδρος Σουλτς απέκλεισε το ενδεχόμενο ολικής ρήξης της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, λέγοντας πως «δεν χρειάζεται να γυρίσουμε στο αρχικό επίπεδο την συνεργασία μας με τη Ρωσία… Χρειαζόμαστε τη βοήθεια τους για να λύσουμε το ζήτημα της Συρίας, του Ιράν καθώς και το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης».

Πρόοδος στη Συμφωνία Σύνδεσης με την Ουκρανία

Σχετικά με την επικείμενη Συμφωνία Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία, ο γερμανός πολιτικός δήλωσε πως σήμερα, 21 Μαρτίου, αναμένεται η υπογραφή του πολιτικού σκέλους της. Η συμφωνία αυτή, αν και δεν είναι ολοκληρωμένη στο οικονομικό της σκέλος, θα δώσει στην ουκρανική κυβέρνηση την απαραίτητη ρευστότητα που χρειάζεται για να καλύψει τις χρηματικές της ανάγκες. Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παρόμοια ζητήματα, η βοήθεια της δεν έρχεται μαζί με πακέτο αναγκαίων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει πως η Ουκρανία δεν θα δεχθεί πιέσεις για άμεσες μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στον οικονομικό της τομέα που πάσχει από υψηλά επίπεδα διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων.

Πρόοδος στην Τραπεζική Ένωση

Ένας «εξαιρετικός συμβιβασμός» επετεύχθη σήμερα τις πρωινές ώρες στον τομέα της Τραπεζικής Ένωσης με τη συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών, ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε, παρόλες τις αντιστάσεις της γερμανικής πλευράς, που αντιστεκόταν σε ορισμένα επιμέρους ζητήματα.

Για τον Μάρτιν Σουλτς η συμφωνία αυτή απαντά στο «δομικό ζήτημα της κρίσης, όπου οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να πληρώνουν για την διάσωση των τραπεζών καθώς τώρα η ευθύνη θα βαρύνει τις τράπεζες…». Το βήμα αυτό το χαρακτήρισε μάλιστα ως το πιο σημαντικό στη πορεία για την δημιουργία μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης έτσι ώστε να υπάρχει ικανός χρηματοοικονομικός εκλεκτικός μηχανισμός για την αποφυγή μιας παρόμοιας κρίσης στο μέλλον.

By