Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΕ σε Ν. Χουντή: Η κυβέρνηση καθορίζει την τιμή πετρελαίου θέρμανσης

Νίκος ΧουντήςΤις διαβεβαιώσεις ότι η Τρόικα λέει «όχι» στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων, στο πετρέλαιο  θέρμανσης, καταρρίπτει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Σε γραπτή ερώτησή του ο Ν. Χουντής ζητούσε να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης ή διαφορετικά, να προτείνει η Κομισιόν «άλλα μέτρα για την κάλυψη των αναγκών για θέρμανση του ελληνικού λαού».

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Potočnik τόνισε ότι «Η Επιτροπή δεν είναι εξουσιοδοτημένη να καθορίζει τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου θέρμανσης, στα κράτη μέλη. Δεν θα μπορούσε, επομένως, να έχει λάβει απόφαση για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα. Παρομοίως, η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να καλύπτει τις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών σε θέρμανση, ούτε η νομοθεσία της ΕΕ περιλαμβάνει διατάξεις για την κάλυψη των εν λόγω αναγκών (..) Ωστόσο, με βάση την εν λόγω νομοθεσία (άρθρο 3 παράγραφος 8), η σχετική αρμοδιότητα έχει σαφώς ανατεθεί  στα κράτη μέλη».[space size=»30″]

By