Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ποιοι θα πληρώσουν τη διάσωση των τραπεζών

Θα πληρώνουν όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ

banks607

Σε συμφωνία κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την κατεύθυνση τη δημιουργίας ενός μόνιμου συστήματος που θα διαχειρίζεται τις προβληματικές τράπεζες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε προσχέδιο κανονισμού για την εκκαθάριση και τη διάσωση τραπεζών. Η ντιρεκτίβα προβλέπει πως οι κανόνες του bail-in θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Ωστόσο, η ντιρεκτίβα θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Με βάση τους κανόνες που συμφώνησε το Κοινοβούλιο με το Συμβούλιο οι φορολογούμενοι θα είναι το τελευταίο ανάχωμα στην εξάπλωση συστημικών κινδύνων, ενώ οι καταθέτες με ποσά κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ εξαιρούνται δια παντός από οποιοδήποτε κούρεμα.

Μπαρνιέ: «Κούρεμα» μόνο από 100.000 ευρώ και πάνω

Να «πάρει πίσω» τις υπόνοιες περί κουρέματος επιχειρεί ο Αντουάν Κολομπανί, εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, με γραπτή του ανακοίνωση. Ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιοδήποτε «παραθυράκι» για «κούρεμα» ασφαλισμένων καταθέσεων ύψους μέχρι 100.000 ευρώ, στην Ε.Ε, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, ο οποίος σε δελτίο τύπου που διένειμε την Τρίτη άφηνε να εννοηθεί ότι η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ντάισελμπλουμ: «Μοντέλο Κύπρου» για τις τράπεζες

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επίτευξη μιας κατ” αρχήν συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών και την κατανομή του κόστους διάσωσης.

Όπως επισήμανε, η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίζει με μια διαδικασία «διάσωσης» ανάλογη με εκείνη η οποία εφαρμόστηκε στην Κύπρο, όπου πρώτα θα εμπλέκονται οι μεγαλοκαταθέτες των προβληματικών τραπεζών για την στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε επίσης:
Αναδίπλωση από Αλμούνια για κούρεμα καταθέσεων
Ο Ντάισελμπλουμ «ψηφίζει» το μοντέλο της Κύπρου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By