Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εθελουσία για 2.000 στην Εθνική

ethniki trapeza

 Σύμφωνα με πληροφορίες του Τhepaper, απευθύνεται σε όσους έχουν διασφαλίσει συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Του Νίκου Φιλιππίδη
ethniki trapeza
© FOSPHOTOS

Την οριστικοποίηση των όρων και προϋποθέσεων για την αποχώρηση 2.000 εργαζομένων σταδιακά μέχρι το 2016, αποφασίζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Το κόστος της εθελουσίας εκτιμάται περί τα 180 εκατ ευρώ και απευθύνεται σε όσους έχουν διασφαλίσει συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το πρόγραμμα θα είναι κυλιόμενο και θα καλύπτει τους υπαλλήλους της τράπεζας που συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης την προσεχή τετραετία.
Η εθελουσία θα είναι “άτυπη” και δεν θα αφορά στην προσθήκη πλασματικών χρόνων αλλά θα προβλέπει μόνο οικονομικά κίνητρα. Ουσιαστικά – ανεξάρτητα από το εφάπαξ- θα δίνεται σε κάθε υπάλληλο ένα επιπλέον ποσό, το οποίο θα λαμβάνει με την αποχώρηση του.
Αυτό εκτιμάται πως θα οδηγήσει στη συνταξιοδότηση υπαλλήλους που μέχρι τώρα προτιμούσαν να εργάζονται αν και είχαν όλες τις προϋποθέσεις για να αποχωρήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του thepaper.gr:
Α. Εργαζόμενοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι 31/03/2013 θα λάβουν:
1) το 35% του μικτού μισθού του Φεβρουαρίου 2013 επί τα χρόνια υπηρεσίας και
2) την προβλεπόμενη νόμιμη αποζημίωση.
Β. Εργαζόμενοι που συμπληρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα λάβουν:
1) το 35% του μικτού μισθού του Φεβρουαρίου 2013 επί τα χρόνια υπηρεσίας
2) την προβλεπόμενη νόμιμη αποζημίωση και
3) το 50% των μικτών μισθών Φεβρουαρίου 2013 επί τους μήνες που υπολείπονται μέχρι τη συνταξιοδότηση.
Για τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας η Τράπεζα θα καταβάλλει εισφορά-συνεισφορά στο ΤΥΠΕΤ, το Ταμείο Αυτασφάλειας και το Λογαριασμό Επικούρησης.
Για το Ταμείο Σύνταξης θα καταβάλλει εισφορά-συνεισφορά μέχρι την συνταξιοδότηση, προκειμένου να προχωρήσει ο εργαζόμενος σε αυτασφάλεια. Το ποσό της σύνταξης που θα λαμβάνει και τα παραπάνω ποσά εισφοράς-συνεισφοράς θα υπολογιστούν με βάση το μισθό Φεβρουαρίου2013.
Γ. Καθαρίστριες ολικής απασχόλησης που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης θα λάβουν επιπλέον της αποζημίωσης 25.000 ευρώ.
Δ. Κλητήρες που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης θα λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση και επιπλέονπλέον 15.000 ευρώ.
[space size=»30″]
By