Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εθελουσία «πιλότος» για άλλες τράπεζες στο ΤΤ

Στόχος του ΤΧΣ που ελέγχει πλέον το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα 200 εργαζόμενοι.

Του Νίκου Φιλιππίδη

taxidromiko tamieutirio trapeza post bank
© FOSPHOTOS Konstantinos Tsakalidis

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου «πιλότος» για όλες τις τράπεζες και ιδιαίτερα τις τρεις μεγάλες (Πειραιώς, Alpha bank και Εθνική) οι οποίες διαθέτουν δυσανάλογο με τις συρρικνωμένες πλέον δραστηριότητες τους προσωπικό, αναμένεται να αποτελέσει αυτό που σχεδιάζει το ελεγχόμενο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στόχος του ΤΧΣ είναι να ενταχθούν τουλάχιστον 200 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος «αντέχει» έως και 400 εργαζομένους.

Σε δεύτερη φάση, θα εκτιμηθεί η σκοπιμότητα αποχώρησης άλλων 500 εργαζόμενων από εκείνους που έχουν συνάψει επιχειρησιακές συμβάσεις. Με την ολοκλήρωση των ενεργειών αυτών, από το σύνολο των 3.300 εργαζόμενων το Νέο ΤΤ θα λειτουργεί με συνολικό προσωπικό περί τους 2.400 εργαζομένους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποζημιώσεις σε μετρητά, σε εισφορές και άλλες παροχές, μεταξύ των οποίων και πρόβλεψη για απομείωση των δανείων του αποχωρούντος προσωπικού.

Με βάση ενδείξεις προκύπτει ότι ανά εργαζόμενο  προκύπτει αποζημίωση μεταξύ 70-78 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων περίπου τα μετρητά κινούνται μεταξύ 40-50 χιλιάδες ευρώ.Σημειώνεται ότι η πρόταση θα ισχύει ακόμα και για κάποιον που εργάζεται μόλις ένα έτος στο ΤΤ προσφέροντας τους 10-15 μισθούς.

Από την πλευρά των εργαζόμενων εκφράζεται ανησυχία για την επόμενη ημέρα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο έως τις 15 Ιουλίου η τράπεζα θα πρέπει να έχει πωληθεί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση και μετά την πάροδο ενός εύλογου χρονικού διαστήματος δεν βρεθεί αγοραστής θα πάρει το δρόμο της εκκαθάρισης. Γι΄ αυτόν τον λόγο εκτιμάται ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων ίσως ξεπεράσει το στόχο.

By