Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εθνική Ελλάδας: Ο Σάντος για την επιλογή των 23 που πάνε Βραζιλία

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Κώστα Μήτρογλου, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό

phernanto_santos

Το πρωί της Πέμπτης συγκεντρώνονται οι 23 εκλεκτοί του Φερνάντο Σάντος και ξεκινούν, ουσιαστικά, την προετοιμασία για το βραζιλιάνικο Μουντιάλ.

Τα βάρη είναι πολλά για τον Πορτογάλο και τους συνεργάτες του, καθώς «…θα προσέξουμε εκείνους που τελείωσαν πρόσφατα τις υποχρεώσεις τους, ώστε στις 26 του μηνός να ξεκινήσουμε όλοι από την ίδια βάση», όπως είπε ο ομοσπονδιακός στην παρουσίαση της αποστολής.

Ας δούμε όμως κάποια αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο Σάντος –κυρίως για τις επιλογές του:

1. Επιστροφή Βαγγέλη Μόρα:

«Είναι ένας ποδοσφαιριστής που πράγματι είχε κληθεί πριν από αρκετά χρόνια, όμως εφέτος έκανε πολύ καλή χρονιά με τον σύλλογό του. Έχουμε δει διάφορες αναλύσεις, ενώ τον είδαμε και από κοντά στην Ιταλία».

2. Για τους τερματοφύλακες:

«Γενικότερα το θέμα των τερματοφυλάκων είναι πιο σύνθετο σε σχέση εκείνο των άλλων παικτών, αφού ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει μία σχετική γνωριμία με την ομάδα. Δεν μπορείς να καλέσεις κάποιον που δεν έχει παίξει ξανά με την Εθνική ομάδα και να έχει μία άλφα σχέση με τους αμυντικούς του. Τώρα έχουμε τρεις τερματοφύλακες που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις και σε αυτή την περίπτωση, η συγκεκριμένη επιλογή ήταν πιο εύκολη σε σχέση με τις κλήσεις του 2012».

3. Η κατάσταση με τον Μήτρογλου:

«Το μοναδικό κριτήριο επιλογής ήταν προσωπικό και έχει να κάνει με τους παίκτες που με κάνουν να αισθάνομαι ασφάλεια για την τακτική, το αγωνιστικό κομμάτι και την φυσική κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι παρατηρήσαμε με μεγάλη προσοχή το τελευταίο διάστημα που αγωνίστηκε με τη Φούλαμ για να δω και να διακρίνω την κατάστασή του. Γι αυτό βρίσκεται στις κλήσεις μου, όμως μέχρι τις 2 Ιουνίου μπορούμε να κάνουμε κάποια αλλαγή, αν αυτό κριθεί απαραίτητο».

4. Αν δεν μπορέσει ο Μήτρογλου;

«Έχουμε ποδοσφαιριστές που μπορούν να καλύψουν τη θέση του επιθετικού. Αν μπορούσα να πάρω τριάντα, θα έπαιρνα εκείνους που είναι στην προεπιλογή. Από τη στιγμή που πρέπει να επιλέξουμε 23 συγκεκριμένους παίκτες, προτίμησα να επιλέξω μία αρκετά ισορροπημένη ομάδα σε όλες τις γραμμές».

5. Περίμενε κάποιους μέχρι την τελευταία στιγμή;

«Μέχρι πριν από 3-4 εβδομάδες δεν ήμουν σίγουρος για τις επιλογές. Μία από αυτές είναι και ο Μήτρογλου. Δεν ήξερα αν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για να είναι στην αποστολή. Όπως, επίσης, υπήρχαν και άλλοι παίκτες που δεν αγωνίστηκαν με τους συλλόγους και γι αυτό είναι εκτός. Βέβαια, από τη στιγμή που έπρεπε να δώσουμε την τελική λίστα με τους 30 παίκτες στη FIFA, για τους 23 δεν είχα τέτοιο πρόβλημα».

6. Ταχτσίδης και Σάμαρη:

«Νιώθω απόλυτη ασφάλεια, όχι μόνο με αυτούς τους δύο, αλλά με όλους που έχω στην αποστολή μας. Ο Ταχτσίδης είναι ένας παίκτης που χρησιμοποιεί το αριστερό, ένα στοιχείο που λείπει στο κέντρο μας, και πρόκειται για ένα ψηλό κορμί. Ο Σάμαρης μπορεί να παίξει σε διάφορες θέσεις στη μεσαία γραμμή και δεν έχω κανέναν ενδοιασμό, ακόμα και αν τους χρησιμοποιήσω και στην 11άδα. Όπως θα νιώσω μεγάλη ασφάλεια, ακόμη και αν συμβεί κάποιο απρόοπτο, να καλέσω κάποιον από εκείνους που έχω αποκλείσει».

7. Αποκλεισμός Φορτούνη:

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι μου κοστίζει που άφησα εκτός όλους τους παίκτες που συμμετείχαν για την πρόκριση στο Μουντιάλ. Το ίδιο ισχύει για τον Φορτούνη και τον Νίνη, όπως και για τον Σιόβα που είχε τον τραυματισμό του και μου κόστισε πολύ που δεν μπορώ να τον υπολογίζω».

8. Αν ο Σιόβας είχε αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό έστω ένα ματς, θα ήταν στους 23;

«Ναι, αν έπαιζε σε κάποιο ματς, μπορεί τώρα να ήταν στην αποστολή. Γι αυτό περίμενα τις τελευταίες τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Περίμενα τον δω και με τον Πανιώνιο και με τον Λεβαδειακό, όμως δεν χρησιμοποιήθηκε. Ακόμη και τα φιλικά περίμενα. Με τον Μήτρογλου, αντίστοιχα, στο ματς της Φούλαμ δεν έβλεπα Φούλαμ, αλλά μόνο Μήτρογλου και αυτός είναι ο λόγος που δεν ήμουν 100% σίγουρος μέχρι πριν από λίγο καιρό για την αποστολή. Έχω καθαρή τη συνείδησή μου, αφού έκανα ότι μπορούσα για να τον δω να παίζει».

9. Τρεις στόπερ στην αποστολή ενώ, στο ευρωπαϊκό συμμετείχαν τέσσερις:

«Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που μπορούν να μου δώσουν τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιήσω σε περισσότερες από μία θέσεις. Το 2012 είχαμε πάρει τέσσερις στόπερ και τότε είχαμε μόνο τον Τοροσίδη, με τη λογική ότι υπάρχουν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Παπασταθόπουλος και έτσι έμεινε εκτός ο Βύντρα. Τώρα παίρνουμε τον Βύντρα ως δεύτερο μπακ για να καλύψει τον Τοροσίδη, έχοντας στο μυαλό μας ότι εκείνος και ο Κατσουράνης μπορούν να παίξουν και ως κεντρικοί αμυντικοί. Και αυτό γιατί με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ομοιογένεια και έχουμε εναλλακτικές λύσεις σε όλες τις θέσεις. Αν έπαιρνα έναν ακόμη στόπερ, θα έπρεπε να αφήσουμε εκτός έναν από τη μεσαία γραμμή ή από την επίθεση και θα είχα μία λιγότερη επιλογή σε αυτό το κομμάτι».

10. Γνώση των αντιπάλων:

«Μπαίνουμε τώρα στην προετοιμασία μας για να είμαστε πανέτοιμοι σε έναν όμιλο που είναι αρκετά ισορροπημένος και έχοντας την ευκαιρία να έχω παρακολουθήσει αρκετά παιχνίδια και για τις τρεις ομάδες, πιστεύουμε ότι έχουμε γνωρίσει αρκετά καλά τα δυνατά και αδύνατα σημεία του κάθε αντιπάλου. Εκείνο που με εξέπληξε είναι η ομάδα της Ιαπωνίας, αφού είναι μία ομάδα με όλη της σημασία της λέξης».

Η Εθνική είναι πάνω από ονόματα, πάνω από τον προπονητή ή τον οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή, πρόσθεσε ο Σάντος και εκτίμησε πως «οι συγκεκριμένοι παίκτες μπορούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν στην τελική φάση του Μουντιάλ».

Συνεργάτης από τα παλιά

Ο Ζοάο Κόστα στο μεταξύ, παλιός μας γνώριμος στην Εθνική, θα βρίσκεται στο επιτελείο του Φερναντο Σάντος για το Μουντιάλ.

Ο Ζοάο Κόστα (που ήταν συνεργάτης του ομοσπονδιακού τεχνικού και στο Euro του 2012) μαζί με τον παλαίμαχο κίπερ Αντώνη Μήνου και έναν άλλο Πορτογάλο, τον Ρικάρντο Σάντος θα έχουν την ευθύνη του σκάουτινγκ των αντιπάλων της Εθνικής.

Βαγγέλης Μελέκογλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By