Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Εθνική, η γιαγιά… το νόμιμο και το ηθικό

Aνάμεσα στη λογική του τραπεζίτη και στην «κοινωνική» ευθύνη

ethnikitrapezaΤο περιστατικό έχει ως εξής:

Ένα ζεστό μεσημέρι πριν από μερικές ημέρες η γιαγιά πέρασε την πόρτα της Εθνικής Τράπεζας στην Γλυφάδα προκειμένου να πληρώσει τον φόρο της που ανέρχονταν στα 1.200 ευρώ, ποσό που παρεμπιπτόντως συνάδει ακριβός με το εκκαθαριστικό που είχε στα χέρια της.

Για κακή της τύχη όμως εκείνη την στιγμή στο κατάστημα είχε μπει χρηματαποστολή και όπως φαίνεται οι τράπεζες έχοντας «καεί στο χυλό»  ουκ ολίγες φόρες, έχουν πάρει απόφαση να βγάζουν τους πελάτες στο πεζοδρόμιο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ακόμη και τους ηλικιωμένους.

Προφανώς γιατί πιστεύουν πως ακόμη και κάτω από τα χαρακωμένο από τον χρόνο πρόσωπο της γιαγιάς μπορεί να κρύβεται μια λησταρχίνα.

Την διαδικασία αυτή βέβαια την έχουν αντιληφθεί και οι που πολύ απλά άλλαξαν σχέδια.

Έτσι η γιαγιά που αναγκαστικά περίμενε έξω από την τράπεζα να τελειώσει η χρηματαποστολή μαζί με άλλα είκοσι άτομα και από την στιγμή που ήταν τελευταία στην ούρα, αποτελούσε τον τέλειο στόχο.

Το μηχανάκι σταμάτησε δίπλα της, ο ένας από τους δυο μάγκες την πέταξε κάτω χτυπώντας την και τα 1.200 ευρώ έκαναν φτερά.

Πάντως όπως πληροφορούμαστε το θύμα δεν έχει κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Έχει αποστείλει ήδη επιστολή στο γραφείο του κ. Τουρκολιά όπου περιγράφει τα γεγονότα και αναρωτιέται αν μπορεί η τράπεζα να αναγνωρίσει την ευθύνη της και να την αποζημιώσει.

Βέβαια η «απαίτησή» της αυτή προσκρούει πάνω στην τραπεζική λογική, (και στην νομολογία), όμως υπάρχει και η άλλη οπτική γωνία που καθιστά το θέμα πολύ πιο απλό.

Αρκεί η Εθνική να έχει την διάθεση να αποφασίσει βάση της συγκεκριμένης οπτικής… και όχι βάση της λογικής του τραπεζίτη.

 

Α.Τ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By