Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκατοντάδες χιλιάδες «no» κατά της τρόικας στην Πορτογαλία [βίντεο]

portugal_protests

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε διαδηλώσεις σε όλη την Πορτογαλία χθες κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης. Τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν στην Λισσαβώνα και στο Πόρτο ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Οι εκτιμήσεις των διοργανωτών, τους οποίους επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνουν λόγο για περίπου 500.000 διαδηλωτές στη Λισαβόνα και 400.000 στο Πόρτο.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στην τρίτη χρονιά ύφεσης, με το ποσοστό της ανεργίας στο 17,6% ενώ αναμένεται συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2%, με την κυβέρνηση να έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Οι κινητοποιήσεις συμπίπτουν με την επίσκεψη των επιθεωρητών της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., που ζητούν νέα μέτρα λιτότητας ως προϋπόθεση για να δοθεί πακέτο πακέτο διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ανθρώπους με ψωμί και νερό, ξεπουλά την κρατική περιουσία για ψίχουλα για να ξεπληρώσει τα χρέη που συνάφθηκαν από διεφθαρμένους πολιτικούς προκειμένου να επωφεληθούν οι τραπεζίτες«, δήλωσε ο σκηνοθέτης Fabio Carvalho, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους διαδηλωτές στη Λισαβόνα, όπως μετέδωσε το Reuters.

[space size=»30″]

By