Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εκεχειρία 72 ωρών συμφώνησαν στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας ενόψει της έναρξης της τριήμερης εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου

gaza

Στην πρόταση της Αιγύπτου​ για εκεχειρία άνευ όρων στη Λωρίδα της Γάζας που θα έχει διάρκεια 72 ωρών συμφώνησαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις, και το Τελ Αβίβ, την ώρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν όλα τα τούνελ της Χαμάς.

«Οι επαφές της Αιγύπτου​ με τις διάφορες πλευρές είχαν ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί εκεχειρία 72 ωρών » δήλωσε αξιωματούχος στο Κάιρο, στο πρακτορείο Reuters, διευκρινίζοντας ότι και άλλες αντιπροσωπείες «μεταβαίνουν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για πιο ευρείες διαπραγματεύσεις».

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και το Τελ Αβίβ με τη σειρά του. «Συμφωνήσαμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία. Εάν η εκεχειρία κρατήσει, δεν θα υπάρχει ανάγκη για παρουσία των (ισραηλινών) δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας», είπε αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας ενόψει της έναρξης της τριήμερης εκεχειρίας στις 0800 ώρα Ελλάδος, που συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, είπε εκπρόσωπος του στρατού.

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα αποσυρθούν σε θέσεις άμυνας έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και θα διατηρήσουμε αυτές τις αμυντικές μας θέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ

Κατά τη διάρκεια των 72 ωρών, οι Αιγύπτιοι θα επιβλέπουν ξεχωριστές συνομιλίες με παλαιστινιακές και ισραηλινές αντιπροσωπείες για μία πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

gaza-stripB

ΙΕΔ: Καταστρέψαμε τα τούνελ της Χαμάς

Την ίδια ώρα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως κατέστρεψε όλα τα τούνελ της Χαμάς.

«Όλες οι σήραγγες που εντοπίσαμε καταστράφηκαν. Επειδή συζητάμε για τη λήξη της αποστολής των σηράγγων, αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάμε για τη λήξη της επιχείρησης στη Γάζα», διευκρίνισε.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διαμνηνύσει νωρίτερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα σταματήσουν τι επιχειρήσεις τους στον αποκλεισμένο θύλακα.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Israel Radio και Army Radio μετέδωσαν ότι εντοπίστηκαν και ανατινάχθηκαν τουλάχιστον 32 από τις υπόγειες σήραγγες λίγο πριν τεθεί σε εφαρμογή η νέα, τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας από σήμερα 08:00 ώρα Ελλάδας, η οποία συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

By