Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εκλάπη η κεντρική πύλη του Νταχάου

Ανάλογη κλοπή είχε γίνει και το 2009 στο Άουσβιτς

4D40B490F869333EC91FA45AB57435CA

Τη σιδερένια πύλη με την επιγραφή «Arbeit macht frei» (η εργασία θα σας ελευθερώσει) στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου της Βαυαρίας έκλεψαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η κλοπή έγινε αντιληπτή αρκετή ώρα αργότερα και όπως πιθανολογείται, οι δράστες, που είχε χρειαστεί να περάσουν ήδη μία είσοδο στους χώρους του στρατοπέδου, αφαίρεσαν την πόρτα και την μετέφεραν με κάποιο όχημα.

Η έρευνα στην γύρω περιοχή για την πόρτα αποδείχθηκε άκαρπη. Οι δράστες αναζητούνται, ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας αρνήθηκε στην παρούσα φάση να κάνει εκτιμήσεις για το εάν πρόκειται για νεοναζί ή «συλλέκτες» ιστορικών αντικειμένων.

Το στρατόπεδο, έξω από το Μόναχο, φυλασσόταν από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας αλλά είχε αποφασιστεί να μην τοποθετηθούν βιντεοκάμερες καθώς «δεν είχε θεωρηθεί ότι υπήρχε κίνδυνος», όπως ανέφερε η διευθύντρια της διαχείρισης του μνημείου.

«Προφανώς, αυτή η απόφαση θα πρέπει να αναθεωρηθεί» είπε η διευθύντρια, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ανάλογη κλοπή είχε γίνει και το 2009, με στόχο την πιο διάσημη επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει» από τους χώρους του Άουσβιτς. Τελικά, η επιγραφή είχε βρεθεί και είχε συλληφθεί για την υπόθεση ένας Σουηδός.

By