Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ναι» υπό όρους σε κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας λέει τώρα ο Γκρίλο

Απαιτεί αλλαγές σε εκλογικό νόμο και μείωση βουλευτικής θητείας

 

 

www.energia.gr

Νέα περιπλοκή στο ρευστό πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, όπου δήλωση του Πέπε Γκρίλου – υποψήφιου έκπληξη αφού συγκέντρωσε το 25% των ψήφων- ανοίγει συζήτηση για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.

Μεταξύ των όρων που θέτει ο Π.Γκρίλο είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου,   ο περιορισμός της θητείας των βουλευτών και την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα. Εμφανίζεται πάντως δύσπιστος ως προς το αν οι προτάσεις του αυτές μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Μάλιστα υποστήριξε ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα οικονομικά της χώρας η Ιταλία θα πρέπει να βγει από το Ευρώ και να επιστρέψει στην λιρέτα.

Παράλληλα συνεχίζονται οι πιέσεις προς τα ιταλικά κόμματα για να βρουν λύση στο κυβερνητικό αδιέξοδο προερχόμενες κυρίως από το Βερολίνο. Η γερμανική πλευρά τάσσεται δημοσίως υπέρ της συνέχισης του προγράμματος που εφάρμοσε η απερχόμενη κυβέρνηση του Μάριο Μόντι παρότι το κόμμα του κατακρημνίστηκε στις εκλογές συγκεντρώνοντας ποσοστό μικρότερο του 10%. Αντίθετα αισιοδοξία για τις εξελίξεις στην Ιταλία εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Τ.Ναπολιτάνο έχει δηλώσει πως θα ακολουθηθούν κανονικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες ενώ ο νικητής των εκλογών Π.Μπερσάνι τόνισε ότι θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα προχωρήσει έστω και στον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας εφόσον δεν βρει την ανάλογη στήριξη.

Τέλος ο Σ.Μπερλουσκόνι – που βαρύνεται με μία ακόμη εισαγγελική έρευνα για δωροδοκία – ξιφουλκεί εναντίον του δικαστικού σώματος της χώρας μιλώντας για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

 

[space size=»30″]

By