Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Σάρωσαν» οι νέοι

 Ποιοί εκλέχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ- Καθαρά τα μηνύματα του Συνεδρίου δήλωσε ο Ε.Βενιζέλος – Αποκλειστικό Ρεπορτάζ [φωτό-βίντεο]

Με την εκλογή της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε το 9ο Συντακτικό Συνέδριο του κινήματος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΑΠ, Γ. Σουλαδάκη ο αριθμός των Συνέδρων που συμμετείχε στην έφτασε στους 3.570, ενώ ίσως το επόμενο Σαββατοκύριακο εκλεγεί και ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

Οι γυναίκες υποψήφιες δεν χρειάστηκαν την ποσόστωση του 30%, καθώς από τις 39 που εκλέχτηκαν  οι 30 στηρίχτηκαν  στις δικές τους δυνάμεις.

Δείτε εδώ την τελική κατάταξη των υποψηφίων.

Ο Ευ. Βενιζέλος με σημερινή του δήλωση, σχολίασε την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ λέγοντας «ο μεγάλος αριθμός νέων στελεχών που εκλέγονται στην ΚΠΕ είναι ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης, ένας πολύ θετικός οιωνός για τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, της πολιτικής ζωής της χώρας».

Ευχαρίστησε όλους όσους μετείχαν στις διαδικασίες και στην ανασύσταση του κόμματος δηλώνοντας «Έχουμε τώρα μια  απολύτως καθαρή αφετηρία: ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά. Το ΠΑΣΟΚ μετά το Συντακτικό του Συνέδριο, με αυτοσυνειδησία και αυτοπεποίθηση, θα λειτουργήσει ως πυλώνας της πολιτικής σταθερότητας επιδιώκοντας να θέσει όσο πιο έντονα γίνεται το πρόσημο της κοινωνικής ευαισθησίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, της ανάπτυξης, αλλά και της αποτελεσματικότητας στην κυβερνητική πολιτική».

Ιδού οι λίστες που κυκλοφόρησαν – Αποκλειστικό [Εγγραφα]

«Σάρωσαν» οι νέοι αλλά και οι λίστες και οι γραμμές στην ψηφοφορία για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίζεται «παντοδύναμος» αφού ελέγχει πάνω από το 70% του οργάνου. Το «μπλοκ» των νέων εκσυγχρονιστών με επικεφαλής τον Νίκο Ανδρουλάκη (με τη συνδρομή και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου) πέρασαν τη σκληρή γραμμή εκλέγοντας τους περισσότερους από την λίστα τους. Μάλιστα ο Ν. Ανδρουλάκης πρώτευσε σε σταυρούς δείχνοντας την διάθεση για ανανέωση που είχαν οι σύνεδροι. Δεν είναι λίγοι όσοι συζητούσαν δειλά-δειλά στα πηγαδάκια του Συνεδρίου, ότι ίσως να προαλείφεται για νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ως ένα πρώτο βήμα για τον «τριαντάρη» στην ηγεσία, όπως είχε προαναγγείλει σε ανύποπτο χρόνο ο Β. Βενιζέλος. Ωστόσο, ένα σύνθημα που ακούστηκε το Σάββατο από τους θερμόαιμους της νεολαίας «Νίκο προχώρα, άλλαξε τα όλα» προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις σε αρκετούς – ακόμη και από το «μπλοκ» των νέων.

[custom_gallery id=»7153″]

 

 

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι τάσεις έπαιξαν με κυλιόμενες λίστες των 26 – αφού το όριο σταυροδοσίας που τοποθετήθηκε στο 20%  και δεδομένου ότι οι εκλεγέντες στην νέα Κεντρική Επιτροπή είναι 130.

Τα μεσάνυχτα, με καταμετρημένες τις μισές περίπου ψήφους, οι «νέοι εκσυγχρονιστές» εξέλεγαν περίπου 20 μέλη της ΚΕ, οι «προεδρικοί» περί τους 91+ (ποσοστό κοντά στο 75%), η ομάδα Παναγιωτακόπουλου περί τους 29 (15%), η τάση Καρχιμάκη περί τους 12-14 (10%), ενώ αναμένονταν να εκλεγούν και 5-6 «ανεξάρτητοι». Με βάση την ποσόστωση (30%) θα εκλέγονταν 39 γυναίκες χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει από ποιά «τάση», ενώ άγνωστο ήταν τι θα γίνει και με τους απόδημους.

Αίσθηση προκάλεσε η πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη (οι 7 από τους πρώτους 15 ήταν στην λίστα του) το εξαιρετικό «πλασσάρισμα» στην 3η θέση του «guest star» Δημήτρη Ρέππα (κάποιοι έμπειροι κομματικοί υποστήριζαν ότι υποστηρίχθηκε τελικά από τους «βενιζελικούς και «ίσως προαλείφεται και για γραμματέας») και το μπλοκ των «προεδρικών» που εξέλεξαν 7 άτομα στην πρώτη δεκαπεντάδα (Μιχάλης Τζελέπης, Στέλιος Σπαθής, Κώστας Πανταζής). Πρώτη γυναίκα εκλέγονταν η Τόνια Αντωνίου και ακολουθούσε η Κατερίνα Μπατζελή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε και έφυγε από το Συνέδριο, ωστόσο παρακολουθούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες από τον υπολογιστή του σπιτιού του, την «μάχη» του σταυρού.

Στενοί συνεργάτες του Β. Βενιζέλου, σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα στο 60% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων, υποστήριζαν ότι «οι σύνεδροι έδειξαν μεγάλη εμπιστοσύνη στον Βενιζέλο και στην πολιτική του, δίνοντας του μια κυριαρχία κοντά στο 75%». Τόνιζαν επίσης ότι υπήρξε «ισχυρή  ανανέωση σε νέα πρόσωπα – τόσο σε όσους εκλέγονται για πρώτη φορά όσο και σε στελέχη νέων ηλικιών». Ως προς τις γυναίκες, οι 30 περίπου φαίνεται ότι θα είναι εκλεγμένες και μονοψήφιος θα είναι ο αριθμός όσων προκύψουν από την περίφημη «ποσόστωση». Σχολίαζαν ακόμη την «μεγάλη συρρίκνωση» των αντίπαλων δυνάμεων (Καρχιμάκη).

 Οι πρώτοι 15 σε σταυρούς είναι οι εξής:

 

    1. Ανδρουλάκης Νίκος
    2. Σπυρόπουλος Ανδρέας
    3. Ρέππας Δημήτρης
    4. Βουράκης Άγγελος
    5. Φελώνης Γρηγόρης
    6. Σαουλίδης Αντώνης
    7. Μπελτεγρής Κωνσταντίνος
    8. Πανταζής Κώστας
    9. Τζελέπης Μιχάλης
    10. Αλαμάνος Παναγιώτης
    11. Σπαθής Στέλιος
    12. Πιερρακάκης Κυριάκος
    13. Κουσαλίδης Πολυχρόνης
    14. Μήλης Νίκος
    15. Κουκουλεκίδης Παντελής

     

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ Γ. Σουλαδάκης ανακοίνωσε πώς προσήλθαν και ψήφισαν 3.570 σύνεδροι.

Ικανοποίηση για την ενίσχυση του «ρεύματος” των σοσιαλδημοκρατών – μεταρρυθμιστών εκφράζει η λεγόμενη ομάδα των «λοχαγών». Εκτιμούν ότι παρουσία τους στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ενισχθύθηκε και με βάση τα αποτελέσματα για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Αναφέρονται στην εκλογή των Πεταλωτή, Παπαθανάση, Κουρουπακη, Κίτσιου, Κελεπούρη και Μακρυπίδη, καθώς και στην «θεσμική» συμμετοχή των Φ.Σαχινίδη, Μ.Όθωνα και Γ.Μωραϊτη. Εκτιμούν πώς πέτυχαν να εκφράσουν μία προοδευτική ριζοσπαστική ατζέντα αξιοποιώντας την μετριοπάθεια και την σοβαρότητα μακριά από οργανωτικούς ακτιβισμούς και παλινδρομήσεις. Θετικά αποτιμούν επίσης την εκλογή στην ΚΠΕ των Κουτρουμάνη- Γιουματζίδη και Βασιλόπουλου.

 

 

 

Venizelos synedrio

Την Κυριακή το απόγευμα ψήφισε ο Ευ. Βενιζέλος για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και δήλωσε «χαίρομαι γιατί τα μηνύματα του συνεδρίου είναι πάρα πολύ καθαρά. Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι δύναμη σταθερότητας και προοπτικής. Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής είναι ικανό να χαράξει την έξοδο της χώρας από την κρίση»

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ώς εξής: «Το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, απεδείχθη ότι ήταν πράγματι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός. Έλαβε αποφάσεις δημοκρατικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί τα μηνύματα που στέλνουμε από το Συνέδριο είναι πάρα πολύ καθαρά.

Η εισήγησή μου που έγινε τελικά ομόφωνα δεκτή καθορίζει την πορεία μας για το μέλλον, σε σχέση με την διακυβέρνηση του τόπου, το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, την πρόταση για τη συγκρότηση της μεγάλης Κεντροαριστεράς, το μέτωπο των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά του ναζισμού.

Και βέβαια όλα αυτά, δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αφορούν και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς που πρέπει να γίνουν πιο προοδευτικοί, που πρέπει να μιλήσουν ξανά στην καρδιά κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι δύναμη σταθερότητας και προοπτικής. Απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να επανέρχεται ολικά, να αφυπνίζεται, να δραστηριοποιείται, να είναι πάντα ενωμένο και να ανανεώνεται.

Βέβαια, τα οργανωτικά στοιχήματα που έπονται των πολιτικών θέλουν πάντα προσοχή, κόπο, επιμονή. Γιατί πρέπει να αλλάξει ο πολιτικός πολιτισμός. Πρέπει να επιβληθεί ένα άλλο δημοκρατικό ήθος.

Θα δείξουμε ότι το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, είναι πράγματι ικανό να χαράξει την αφετηρία για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για τον δικό του νέο και ανανεωμένο ρόλο»

Αντιδράσεις πάντως  έχει προκαλέσει η απόφαση του Ευ. Βενιζέλου να αποκλείσει τους Ευρωβουλευτές του κόμματός του από την αυτοδίκαιη συμμετοχή τους στη νέα κεντρική επιτροπή, προκειμένου οι εκλεγμένοι να είναι περισσότεροι, με τους ευρωβουλευτές να απειλούν με παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση από μέλη του κόμματος.

Το ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην ευρωβουλή είναι παπανδρεϊκή είναι γνωστό. Πλην της Συλβάννας Ράπτη, όλοι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές πρόσκεινται στον Γιώργο Παπανδρέου και κάθε φορά που ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέπτεται τις Βρυξέλλες φροντίζουν να του το δείχνουν καθώς κανένας δεν τον περιμένει.

Έτσι κι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να τους αποκλείσει από την Κεντρική Επιτροπή. Για να μπουν οι ευρωβουλευτές έπρεπε να δηλώσουν υποψηφιότητα και τελικά η μόνη που ζήτησε την ψήφο των συνέδρων είναι η Συλβάννα Ράπτη, η οποία ανήκει στο Βενιζελικό μπλόκ.

«Μουρμούρα» παπανδρεϊκών και …άτυπη παράταση στην ψηφοφορία

Έντονη γκρίνια καταγράφηκε από τους προσκείμενους στο λεγόμενο «παπανδρέϊκό» στρατόπεδο για την τηλεοπτική κάλυψη της εισόδου του Γιώργου Παπανδρέου στο Συνέδριο. Αποδέκτες των παραπόνων έγιναν οι υπεύθυνοι επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ στους οποίους αποδόθηκε … πλημμελής φροντίδα προκειμένου να διανεμηθούν «πλάνα» από τις επευφημίες στον Γιώργο Παπανδρέου. Από την πλευρά τους πάντως δήλωσαν πώς έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να «δώσει εικόνα» η ΕΡΤ.

Τελικά παρατάθηκε κατά μία τουλάχιστον ώρα η διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, παρότι ουδέποτε λήφθηκε τέτοια απόφαση. Ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ Γ.Σουλαδάκης είχε πάντως αναγγείλει αυτή την πιθανότητα μιλώντας σε διαδικτυακούς τόπους. Προφανώς επηρεάστηκε από …τις ίδιες του τις δηλώσεις και τελικά η παράταση δόθηκε.

 

 

Δευτερολογία Βενιζέλου

Ως προαναγγελία της συμμετοχής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αποτιμήθηκε η δευτερολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει δύο πόλους έναν συντηρητικό και έναν προοδευτικό».

Απαντώντας στις επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ για κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «το ΠΑΣΟΚ συγκροτεί την παράταξη της μεγάλης κεντροαριστεράς στην κοινωνική βάση».

Παράλληλα θύμισε ότι «διατυπώσαμε καθαρή πρόταση συνεργασίας των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά της  Χρυσής Αυγής».

Για μία ακόμη φορά τάχθηκε κατά την λήψης πρόσθετων μέτρων, σημειώνοντας όμως ότι είναι «κρίσιμο ζήτημα η κυβερνητική σταθερότητας και η έξοδος της χώρας από την κρίση». Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε την «έκπληξη» όπως ανέμεναν αρκετοί, να δηλώσει δηλαδή ότι δεν επιθυμεί να ηγηθεί ενός συνασπισμού των κομμάτων της Κεντροαριστεράς.

Αμέσως μετά την δευτερολογία Βενιζέλου, ξεδιπλώθηκε πλούσιο παρασκήνιο, πίσω αλλά και μπροστά από τις κουίντες του συνεδρίου για  θέματα εσωκομματικά.

Το Thepaper.gr έχει αποκλειστικό ρεπορτάζ και πληροφορίες. 

Εντάσεις για το καταστατικό

Έντονες ήταν οι διεργασίες για την πρόταση καταστατικού με σημεία τριβής το θέμα του ορίου σταυροδοσίας για την εκλογή στην Κεντρική Επιτροπή αλλά και του ασυμβίβαστου για τους υποψήφιους που διαθέτουν κρατική θέση. Το «βενιζελικό στρατόπεδο έσπασε στα τρία. Η αρχική πρόταση της ομάδας που δούλεψε το νέο Καταστατικό, ήταν η σταυροδοσία να παραμείνει στο 10%, όπως και στο προηγούμενο Συνέδριο. Με το «μέτρο» αυτό, «έσπαγαν» οι γραμμές και οι λίστες που θα διακινούνταν από τους επιμέρους «ομαδάρχες» των τάσεων. Με την άποψη αυτή συντάχθηκαν και βενιζελικοί όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης κ.α. Ωστόσο, στελέχη όπως ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο Μιχ. Καρχιμάκης, η Τόνια Αντωνίου κ.α. πρέσβευαν την άνοδο του ορίου σταυροδοσίας στο 40%. Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξούσαν να «μπετονάρουν» τις ομάδες τους και με «σκληρή λίστα» να εκλέξουν περισσότερα μέλη στην νέα Κεντρική Επιτροπή. Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος, πείστηκε τελικώς και μέσω της επιτροπής Καταστατικού και του προέδρου της Χρήστου Πρωτόπαππα, πρότεινε να μπει το όριο στο 30%. Όλες οι ομάδες επέμειναν και έτσι στο συνέδριο κατετέθησαν 3 προτάσεις: Για 10% (από τον Νίκο Ανδρουλάκη) για 20% (από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και για 30% από τον Χρήστο Πρωτόπαππα. Επικράτησε ένταση με τοποθετήσεις και αλληλοσυγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της κάθε άποψης.

 

[custom_gallery id=»6783″]

Μετά από αντεγκλήσεις και αλλεπάλληλες προτάσεις, εκ μέρους της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) ο Γιάννης Σουλαδάκης υιοθέτησε την συμβιβαστική πρόταση του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προκειμένου το όριο σταυροδοσίας να οριστεί στο 20% και όχι στο 30%  που είχε αρχικά προταθεί. Πριν από αυτό υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις και η επιτροπή καταστατικού υποχώρησε από την αρχική θέση της προκειμένου να αποφευχθεί καταμέτρηση των ψήφων των συνέδρων. Παράλληλα έγινε αποδεκτή η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για το ασυμβίβαστο μεταξύ υποψηφίου και κρατικής θέσης, παρά τις διαφωνίες της επιτροπής, αφού εμφανώς την στήριζε η πλειοψηφία των συνέδρων. Αργά το βράδυ,μετά το τέλος των ψηφοφοριών, σε μια εμφανή προσπάθεια να υποβαθμίσουν την ένταση που προκλήθηκε, συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα έλεγαν: «Το συνέδριο ομόφωνα επικύρωσε τις προτάσεις του προέδρου για τη φυσιογνωμία την κατεύθυνση και την πορεία του κόμματος και σε ο,τι αφορά τα διαδικαστικά ζητήματα είναι δευτερεύουσας σημασίας, αν και δείχνουν τη ζωντάνια του κόμματος».

Για λαθροχειρία στο Συνέδριο κάνει λόγο η Αριστερή Πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, εγκαλώντας το προεδρείο ότι δεν έθεσε σε ψηφοφορία τις δύο «ριζικά διαφορετικές προτάσεις» που όπως υποστηρίζει, κατατέθηκαν. Ποιές είναι αυτές οι δύο στρατηγικές; «Η πρώτη, του υπάρχοντος ηγετικού κυβερνητισμού, της συνέχισης της ασκούμενης πολιτικής και της βαθύτερης εμπλοκής στην κυβέρνηση Σαμαρά. Η δεύτερη, του απεγκλωβισμού από τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική των μνημονίων και της τρόικας της αποχώρησης από την κυβέρνηση των μεγάλων αδιεξόδων και της κοινωνικής αποσύνθεσης και της επαναποθέτησης του ΠΑΣΟΚ στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο της σοσιαλιστικής αριστεράς» σύμφωνα με την Αριστερή Πρωτοβουλία. Επίσης μιλά για «απολίτικη κατάληξη του Συνεδρίου» στηλιτεύοντας «τον ανταγωνισμό τμημάτων της ηγετικής ομάδας για τα ποσοστά της σταυροδοσίας και τη νομή μιας φθαρμένης κομματικής εξουσίας» που «επιβεβαιώνουν μία εικόνα εκφυλισμού την οποία είχαμε επισημάνει και έγκαιρα καταγγείλει και η οποία δείχνει έναν ηθικό και πολιτικό κατήφορο χωρίς τέλος».

Ζυμώσεις και πηγαδάκια

Η  πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εισηγητική του ομιλία της Παρασκευής – παρότι αρκετά προχωρημένη, αφού ζήτησε την κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και άλλων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς στις εκλογές, στα πρότυπα της ιταλικής «Ελιάς – δεν κάλυψε τους περισσότερους. Κορυφαία στελέχη εκτιμούσαν, μιλώντας στο thepaper.gr ότι «ο Βενιζέλος θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο». Αρκετοί υποστήριζαν μάλιστα ότι αυτό το «περισσότερο» δεν είναι τίποτε άλλο, από μια «γενναία δήλωση» ότι – εφόσον συγκροτηθεί το ενιαίο αυτό σχήμα της Κεντροαριστεράς, ο ίδιος δεν προτίθεται να είναι επικεφαλής, παραμένοντας ωστόσο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στα πηγαδάκια και στις ομιλίες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το θέμα που κυριάρχησε, ήταν η συμμετοχή ή μη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και, φυσικά, «οργίασαν» οι παρασκηνιακές «ζυμώσεις» για τις λίστες των υποψηφίων για την νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Στην εισηγητική ομιλία του ο κ. Βενιζέλος έκανε «άνοιγμα» στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας (ΔΗΜΑΡ, κινήσεις) προτείνοντας να πραγματοποιήσουν κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές. «Πιστεύουμε στην συγκρότηση της πλειοψηφικής κεντροαριστεράς. Προτείνουμε συστράτευση με πολλαπλασιαστικό εκλογικό αποτέλεσμα και κοινή κάθοδο στις εκλογές ώστε η κεντροαριστερά να είναι  πρώτη δύναμη» είπε ανοίγοντας το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι απευθύνεται «σε όλες τις κινήσεις και τα πρόσωπα χωρίς αποκλεισμούς» σπεύδοντας να διευκρινίσει πως «όσοι δεν ανταποκρίνονται φέρουν την ευθύνη τους».

IMG-20130302-00607Πάντως, δήλωσε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ευκολότερο να συνεργάζεται κυβερνητικά με τη ΝΔ πάρα το να ξεκινήσει έναν αξιακό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθάρισε ότι είναι απέναντι από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όμως κάλεσε πίσω «στο σπίτι τους» όπως εκείνους που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Θετικός σε μια συνεργασία εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης. «Υπάρχουν εμπόδια αλλά όλα μπορούν να ξεπεραστούν» είπε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός για πρώτη φορά που ο Ευάγγελος Βενιζέλος έβαλε τόσο ξεκάθαρα απέναντι του τον Γιώργο Παπανδρέου.»Το κακό ΠΑΣΟΚ κλωνοποιήθηκε από το 2004 έως το 2009» και ουσιαστικά επιτέθηκε στον πρώην Πρωθυπουργό για τις επιλογές του ιδίου και της ηγετικής ομάδας μετά τις εκλογές του 2009.  «Υπήρξε έλλειψη της αίσθηση της κρίσης . Η κοινωνία – με δική μας ευθύνη, όλων μας, αλλά κυρίως με ευθύνη όσων έπαιρναν αποφάσεις-  φάνηκε σαν να ήταν μια κοινωνία σε άγνοια κινδύνου«.

Στο τέλος της ομιλίας του – και αφού προηγήθηκαν προσωπικές αναφορές στη διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ – ο κύριος Βενιζέλος επιτέθηκε σε όσους αποφάσισαν να μην παραβρεθούν στο συνέδριο και κυρίως τους κ.κ Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, τους οποίους, πάντως, απέφυγε να κατονομάσει.»Κάποιοι μίλησαν για ηχηρές απουσίες αλλά εδώ υπάρχει η δική σας ηχηρή παρουσία, οποίοι – παρότι τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ – τώρα κάνουν πλάγια βήματα εξόδου είναι στη διάθεση της κριτικής της κοινωνίας» είπε με έμφαση. Ο κ.Παπανδρέου πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστεί στο κλείσιμο του Συνέδριο την Κυριακή.

Αρκετά είπε ο κύριος Βενιζέλος για την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και την κριτική που γίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει δεκανίκι,ουρά,συνιστώσα της ΝΔ

«Το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα ευθύνης με μια συνισταμένη που κουβαλά το βάρος της χώρας για να την βγάλει στην οριστική έξοδο από την κρίση,οι άλλοι που είναι εναντίον μας είναι συνιστώσες τους αδιεξόδου…με τη ΝΔ συνεργαζόμαστε κυβερνητικά αλλά δεν ταυτιζόμαστε αξιακά και πολιτικά».

Σε μια έμμεση αυτοκριτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε το αγαπημένο του «μότο» ότι το ΠΑΣΟΚ έσωσε την χώρα, λέγοντας: «Δεν σώσαμε τη χώρα γιατί οι πολίτες πρέπει να νιώθουν ότι σώζονται.Τι να πεις σε έναν άνεργο… Σε έναν ανάπηρο..»

Τόνισε επίσης ότι «το καλοκαίρι του 2011 μας πρότειναν βελούδινη έξοδο από το ευρώ αλλά αρνηθήκαμε«.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε στην αρχή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ να τελειώσει και τη συζήτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ θα μείνει ή θα φύγει από την κυβέρνηση.Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη με σκοπό να κεφαλαιοποιήσει την όποια επιτυχία της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως το κόμμα του ζητάει να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία επί τη βάσει πέντε σημείων:

1. Όχι νέα μέτρα

2. Εθνικό φορολογικό σύστημα

3. Μέτρα κοινωνικής συνοχής

4. Σαφές εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

5. Καθαροί λειτουργικοί κανόνες και σε κυβερνητικό αλλά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο

Τι είπαν τα στελέχη

«Να ξεκαθαρίσουμε την ταυτότητα μας» απαίτησε στην ομιλία της η Φ.Γεννηματά σημειώνοντας για την πορεία του ΠΑΣΟΚ  πως «»δεν πουλήσαμε την ψυχή μας στο διάβολο. Ήταν για μας ένας ιστορικός συμβιβασμός». Ασκώντας κριτική δήλωσε πως  «δεν είναι το όνομα και τα σύμβολα που δημιούργησαν το πρόβλημα, είναι οι πολιτικές και οι συμπεριφορές. Δεν ηττήθηκαν οι αρχές και η ιδεολογία μας το πρόβλημα το είχαν τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την εξουσία.Ταυτιστήκαμε όχι με τις μεγάλες αλλαγές που κάναμε αλλά με τη διαχείριση της κρίσης δεν αναδείξαμε τις ευθύνες της Ν.Δ. και του Κ. Καραμανλή για το έλλειμμα, το χρέος, το πελατειακό κράτος, τη σπατάλη, την ύφεση και την αδράνεια».
Το σχέδιο του καταστατικού που θα τίθεται προς έγκριση στο Συνέδριο παρουσίασε ο Χρήστος Πρωτόπαππας. Αναφερόμενος τον πολιτικό στόχο που εξυπηρετεί το νέο καταστατικό τόνισε ότι «θέλουμε αυτό το Συνέδριο να μετασχηματίσει το ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο θεσμικό, δημοκρατικό και συλλογικό κόμμα. Ένα κόμμα που πέρα από τις πολιτικές του θέσεις τις οποίες λέει δημόσια, θα μπορεί και με την οργάνωση αλλά και με τη λειτουργία του, να εκφράζει τις προοδευτικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, τις δυνάμεις της εθνικής πολιτικής και της ελπίδας.Ένα ΠΑΣΟΚ, κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ένα ΠΑΣΟΚ που εκφράζει την σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ένα ΠΑΣΟΚ που αποτελεί την βάση πάνω στην οποία χτίζουμε την μεγάλη κεντροαριστερά».
Στον ρόλο που καλείται να παίξει το ΠΑΣΟΚ σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε ο γραμματέας της Κ.Ο Γιάννης Μανιάτης. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σήμερα η ευρωπαϊκή  σοσιαλδημοκρατία καλείται να ξεπεράσει την ιστορική αμηχανία της.  Να καταφέρει να γεφυρώσει τις προτεραιότητες του αυτόνομου και αυτοτελούς ατόμου και των ατομικών δικαιωμάτων με τα αιτήματα της υπεράσπισης κοινωνικής αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, του δημόσιου συμφέροντος και της αμφισβήτησης των παραδοσιακών μοντέλων λειτουργίας της κοινωνίας. Διεκδικούμε να αλλάξει η Ευρώπη σημαίνει γινόμαστε μέρος αυτής της αλλαγής».
Conference of PASOK / Συνέδριο του ΠΑΣΟΚΟ πρόεδρος της ΕΚΑΠ Γιάννης Σουλαδάκης έθεσε το θέμα της ανανέωσης. «Να φύγουμε όλοι εμείς οι παλιοί, να έρθουν νέοι» είπε χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας  Γρηγοράκος σχολίασε με σκώμμα τοποθετήσεις μερίδας στελεχών του ΠΑΣΟΚ που προτείνουν ευρύ μέτωπο κεντροαριστεράς. «Είμαστε το ΠΑΣΟΚ, ούτε «Ελιά», ούτε… μηλιά» είπε προκαλώντας μειδιάματα.

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ζήτησε να αποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ από την συμμαχική κυβέρνηση. «Δεν έχουμε τίποτα κοινό» υπογράμμισε. Τόνισε δε ότι θα καταθέσει πρόταση «να γίνει ψηφοφορία στο Συνέδριο για την αποχώρηση από την κυβέρνηση Σαμαρά«. Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίσημη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ζήτησε την άμεση απόχωρηση του κόμματος από την κυβέρνηση Σαμαρά λέγοντας «τέλος με το ψευδοδίλλημα της κυβερνητικής σταθερότητας».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει λόγο ύπαρξης μόνο αν υπηρετεί το λαό, αν αποτελεί την κινητήρια δύναμη προοδευτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας» σύμφωνα με τον Γ. Παναγιωτακόπουλο.

Ο Χρήστος Παπουτσής, ένα από τα ιστορικά στελέχη σχολίασε την πορεία του κόμματος τα τελευταία χρόνια αλλά και πολιτικές επιλογές που οδήγησαν στην αποσυσπέιρωση της παράταξης, αφήνοντας αιχμές προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας, «είχα εκφράσει εγκαίρως, από το βήμα της Βουλής, όχι κρυφά και όχι εκ των υστέρων, τις επιφυλάξεις μου για τις οριζόντιες περικοπές των μισθών, για  τη διαμόρφωση του πρώτου μνημονίου όπως και για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επιχειρήματα όχι ανιστόρητα αλλά καθαρά ευρωπαϊκά, με βάση δηλαδή το ίδιο το ευρωπαϊκό πλαίσιο»

Να επικαιροποιηθεί η συμφωνία με βάση την οποία το ΠΑΣΟΚ μετέχει στην κυβέρνηση ζήτησε στην ομιλία του ο Γιάννης Κουτσούκος. Εμφανές πρέπει να κάνει το στίγμα του το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ο Παντελής Οικονόμου αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρέπει «να θέσει τις δικές του πράσινες γραμμές». Μάλιστα προειδοποίησε ότι το κίνημα «δεν πρέπει να ακολουθήσει τον κυβερνητικό δρόμο της ύφεσης» αλλά να προτείνει την δημιουργία ενός «δικτύου κοινωνικής προστασίας» διαπραγματευόμενο την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στις αγορές. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός πόλος της κεντροαριστεράς επισήμανε με παρέμβαση του ο Γιάννης Καψής ζητώντας ο επόμενος πρόεδρος «να είναι τριαντάρης». Υπέρ την ανάκτησης της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε ο Χάρης Τσιόκας. 

 

Από την είσοδο του Γιώργου Παπανδρέου στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (Φωτο-βίντεο)

Με συνθήματα όπως «Νάτος – Νάτος ο πρωθυπουργός» και «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» υποδέχθηκαν οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ τον γιο του ιδρυτή του κινήματος και πρώην πρωθυπουργό!

Synedreio G.Papandreou 2Sybedreio G. Papandreou 1


Στο ΣΕΦ κυκλοφόρησε – τυπωμένο αυτή τη φορά – φυλλάδιο 52 σελίδων, που απαντάει σε “15 μύθους” για τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι “παπανδρεϊκοί” μετά το χθεσινό «κατηγορώ» του Ευ. Βενιζέλου που στοχοποιούσε τον πρώην πρωθυπουργό, για έλλειψη αίσθησης της κρίσης.

Δείπνα ανανέωσης  

Πολλά δείπνα έγιναν αυτές τις μέρες στο ΠΑΣΟΚ .Σε ένα από αυτά συγκεντρώθηκαν μόνο νέοι σε εστιατόριο στη Λ.Αλεξάνδρας  όπου η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από το ότι οι νέοι βουλευτές και τα νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν ανανέωση εδώ και τώρα και πώς οι ίδιοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην βυθιστεί το ΠΑΣΟΚ.  Σε αυτό το δείπνο παραβρέθηκε ο Νικός Ανδρουλάκης, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Άγγελος Ντόλκας, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Δ. Σαλτούρος και ο Γ. Οικονόμου

 

Όλο το παρασκήνιο της κόντρας για το όριο σταυροδοσίας

 Η πρώτη μεγάλη «κόντρα» μεταξύ των ομάδων έγινε την Παρασκευή το βράδυ, για το θέμα της σταυροδοσίας στην ψηφοφορία για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Μια «πτέρυγα» των «βενιζελικών ήθελε να παραμείνει στο 10% με ανώτατο σημείο υποχώρησης το 20%. Μια άλλη «ομάδα» βενιζελικών αλλά και η πλευρά των κ.κ. Παναγιωτακόπουλου, Σκανδαλίδη, Καρχιμάκη, επιδιώκουν να ανέβει το μέτρο στο 40% με ύστατο σημείο υποχώρησης το 30%.

Στο προηγούμενο Συνέδριο το όριο ήταν 10%, ενώ το ίδιο πρότεινε και η Επιτροπή Καταστατικού του κόμματος να ισχύσει και γι” αυτό το Συνέδριο. Χθες, στην συνεδρίαση της ΕΚΑΠ, ο Στέλιος Αγγελούδης (μετά από συνεννόηση με Τόνια Αντωνίου, Αριστερή Πρωτοβουλία και τους «75» του Μ. Καρχιμάκη με τους οποίους συνέπηξαν κοινό μέτωπο), πρότεινε το όριο 30%. Την πρόταση απέρριψε η Επιτροπή Καταστατικού, αντιπροτείνοντας ως «κόκκινη γραμμή» το 20% ώστε «και δημοκρατικό να είναι και να εκφραστούν όλοι και να μην υπάρξουν αποκλεισμοί».

Ενδιαφέρουσα συνάντηση…

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν τω μεταξύ στο περιθώριο του συνεδρίου: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είδε τον Κώστα Σκανδαλίδη και  στην συνάντηση επικράτησε πολύ καλό κλίμα.Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε στον Κ. Σκανδαλίδη ότι διάβασε τις απόψεις του έτσι όπως τις δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του, επισημαίνοντας ότι στην ομιλία του ενσωμάτωσε κάποιες από τις προτάσεις του κυρίως σε ότι αφορά την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει νέα μέτρα.

Νωρίτερα… 

Το ΠΑΣΟΚ άντεξε και εγγυήθηκε τις εξελίξεις, αν και ήταν και είναι ο στόχος οργανωμένων επιθέσεων, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του, κατά την έναρξη του Συνεδρίου.  Επίσης, το χαρακτήρισε εθνικό πολιτικό γεγονός, και όχι κομματικό.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, ότι σήμερα που αρχίζει το συνέδριο, η κοινωνία, ο λαός, ο πολίτης είναι εδώ παρών, με τις αγωνίες και τις προτεραιότητές του, σε αυτόν απευθυνόμαστε».

Προσερχόμενη στο Συνέδριο η πρώην υπουργός και βουλευτής του Κινήματος, Βάσω Παπανδρέου εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία της χώρας. «Η οικονομία καταστρέφεται» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε «αντί να περιμένουμε παθητικά τα νέα μέτρα, πρέπει να κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση για ελαφρύνσεις στη φορολογία, για επενδύσεις και ρευστότητα«.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, βρίσκονται περί τους 4.000 Σύνεδρους από όλη τη χώρα και οι εργασίες θα διαρκέσουν έως την Κυριακή. Το Σάββατο θα γίνει η παρουσίαση των θέσεων του Καταστατικού, οι ομιλίες συνέδρων, ενώ το απόγευμα της ίδιας αναμένεται η δευτερολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου και οι ψηφοφορίες. Την Κυριακή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία εκλογής Κεντρικού Οργάνου.

 

Οι χαιρετισμοί των κομμάτων

 

 

sinedriopasok4

Χαιρετισμός – εκπληξη από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη που εκπροσωπώντας την Νέα Δημοκρατία «έπλεξε το εγκώμιο» του Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτηρίζοντάς τον  έναν από τους «εθνάρχες» και συγκρίνοντάς τον με τον Κωσταντίνο Καραμανλή. Υποστήριξε ότι αμφότεροι διαμόρφωσαν την Ελλάδα στην μεταπολίτευση ενώ εξήρε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ γιατί προώθησε την εθνική συμφιλίωση φέρνοντας στο προσκήνιο κοινωνικά στρώματα που βρίσκονταν στο περιθώριο.

 

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο  Δημήτρης Δριτσας-γραμματέας του ΣΥΝ τόνισε: «Στην οριακή περίοδο καθένας αποφασίζει σε ποια πλευρά θα σταθεί. Εύχομαι οι αποφάσεις σας να είναι για το καλό και σε θετική κοινωνική κατεύθυνση».

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε ο γραμματέας της Σπύρος Λυκούδης. Μεταξύ άλλων τόνισε πως «η απογοήτευση των πολιτών από τις σκληρές πολιτικές των μνημονίων και ο θυμός τους από τα πολιτικά λάθη της μεταπολιτευτικής περιόδου, εμφανίζονται μπροστά μας ως ογκόλιθοι, τους οποίους όχι μόνο αποκλείεται αλλά και απαγορεύεται να προσπεράσουμε». Συνέχισε επισημαίνοντας οτι  «είναι υποχρεωμένοι οι πάντες να δουν  θαρραλέα τις διάχυτες ευθύνες, για να μπορούν να γίνουν και οι αναγκαίες  υπερβάσεις. Αυτή η μεγάλη εκ βαθέων ανίχνευση των λαθών είναι απαραίτητη και σίγουρα θα βοηθήσει στη χάραξη μιας νέας πορείας». Επίσης σημείωσε πως «το μέγα ζητούμενο είναι μήπως δεν υπάρχει ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος, για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες μιας σοβαρής πολιτικής ενδοσκόπησης». Κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε πως «πρέπει, εξ αντικειμένου, να συναντηθούμε στην προσπάθεια αυτή, να αντιρροπήσουμε δηλαδή το δυναμισμό του λαϊκισμού και να αποκρούσουμε το τέρας του φασισμού».

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο βουλευτής του, Γιάννης Γκιόκας και στην ομιλία του επισήμανε: «Γνωρίζετε ότι τα κόμματά μας έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις στα ζητήματα της κρίσης και κυρίως της διεξόδου από αυτήν. Αυτό δεν αποκλείει τη συζήτηση, την αντιπαράθεση στη Βουλή, μέσα στην κοινωνία, γύρω από αυτά τα ζητήματα»

Εκ μέρους των Οικολογων – Πράσινων ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε πως «είμαστε ξεχωριστοί πολιτικοί χώροι και σήμερα έχει μεγαλύτερη σημασία το να είναι κανείς αντίπαλος παρά εχθρός, σε μια συγκυρία όπου ένα κόμμα η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συνολικής κατάρρευσης των δημοκρατικών κομμάτων και του πολιτικού συστήματος».

Μηνύματα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έστειλαν και ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ.Σουλτς, ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου Χ. Σβόμποντα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σ. Στανίσεφ, καθώς και οι επικεφαλής από τα σοσιαλιστικά κόμματα της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Βουλγαρίας.

 

συνέδριο σουβλάκια1

 

Με άρθρο του, ο Κώστας Σκανδαλίδης εξηγεί τι πρέπει να ψηφίσει το Συνέδριο. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στον προοδευτικό χώρο ως σύγχρονη δύναμη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς με έντονο το μεταρρυθμιστικό και ριζοσπαστικό μας χαρακτήρα».

ΠΑΣΟΚ ΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

Το άρθρο του Κώστα Σκανδαλίδη

Αύριο ξεκινά το Συνέδριο Ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ. Κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα τη σιωπής. Με σεβασμό στις απόψεις και τις θέσεις που πρόκειται να διατυπωθούν πιστεύω ότι στην τελική απόφαση που θα ψηφίσουμε πρέπει να συμπεριληφθούν οι παρακάτω προτάσεις :

1ο Φορέας της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς 

Οφείλουμε τώρα, περισσότερο από κάθε φορά, να σταθούμε μπροστά στην ιστορία, τη διαδρομή και την προσφορά μας στον τόπο. Αν πιστεύουμε στην προοπτική της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ταυτίζουμε την ύπαρξη μας με το συγκυριακό αποτέλεσμα της κρίσης. Έχουμε ορίζοντα πέρα απ’ αυτή και χρέος να είμαστε εμείς ως ευρύτερος πολιτικός χώρος  που θα οδηγήσουμε τα πράγματα και στη νέα εποχή.  Παραμένουμε σταθερά στον προοδευτικό χώρο ως σύγχρονη δύναμη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς με έντονο το μεταρρυθμιστικό και ριζοσπαστικό μας χαρακτήρα.

 

2ο Ιστορικός Συμβιβασμός – Όχι Μετάλλαξη

Η πολιτική που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια υπήρξε αναγκαστική και επιβλήθηκε από την κρίση και το αίσθημα πατριωτικής  ευθύνης της παράταξης. Δεν μας εκπροσωπεί, δεν μας εκφράζει, υπήρξε για μας ένας ιστορικός συμβιβασμός. Με κανένα τρόπο δεν συνιστά μετάλλαξη της φυσιογνωμίας του κινήματος ή προσχώρηση στο συντηρητικό στρατόπεδο. Πολύ περισσότερο δεν μας καθιστά συνιστώσα της συντηρητικής παράταξης. Συγκυριακά γίναμε ένα μικρό κόμμα.

3ο Εθνική Ενότητα απέναντι στο Νέο Διχασμό

Η αναγέννηση της χώρας μας συνδέεται με την υιοθέτηση μιας αυτόνομης στρατηγικής οριοθετημένης τόσο απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης, όσο και απέναντι στις δυνάμεις του αριστερού λαϊκισμού. Μπροστά στην πόλωση και τον επαπειλούμενο νέο διχασμό που οδηγεί η στρατηγική των ηγεσιών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ  επιλέγουμε με συνέπεια και σταθερότητα την εθνική συνεννόηση και ενότητα. Πάνω στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης ενώνουμε τις κοινωνικές δυνάμεις και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις γρήγορης υπέρβασης του μνημονίου και εξόδου της χώρας από την κρίση.

4ο Αναθεώρηση του Μνημονίου

Ο στόχος περνά αναγκαστικά μέσα από την αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου η οποία καθίσταται αναπόφευκτη καθώς η εφαρμοζόμενη  συνταγή αποδεικνύεται αλυσιτελής και η τυχοδιωκτική στάση της μονομερούς καταγγελίας βάζει σε τεράστια περιπέτεια τη χώρα. Στην αναθεώρηση εκτός από μείζον θέμα βιωσιμότητας του χρέους που αφορά δραστικά μέτρα (κούρεμα π.χ) που εξαρτώνται από τις ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις, επιδιώκουμε άλλη σύνθεση πολιτικών στο εσωτερικό της χώρας. Σύνθεση που δεν ακυρώνει τους συνομολογημένου στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αντίθετα επιταχύνει την επίτευξη τους.

5ο Τέρμα στη Φτωχοποίηση του Λαού

Ελάχιστη προϋπόθεση της αναθεώρησης είναι να σταματήσει εδώ και τώρα η ραγδαία φτωχοποίηση της χώρας και σταδιακά να αποκατασταθεί το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους έλληνες και η ανάκτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει ξανά νέα μέτρα που αφορούν και νέες άμεσες ή έμμεσες μειώσεις μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

6ο Νέα Σχέση με την Κυβέρνηση

Με βάση το τρίπτυχο:

Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης – Αναθεώρηση του Μνημονίου – Άρση της διαδικασίας φτωχοποίησης της  χώρας συγκροτείται η νέα εθνική στρατηγική.

Ο Πρωθυπουργός καταθέτει την επικαιροποιημένη πρόταση που ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ . Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει με ψήφο εμπιστοσύνης και κριτικής υποστήριξης την εφαρμογή της. Συμμετέχει αποφασιστικά στη συγκρότηση του εθνικού μετώπου διαπραγμάτευσης με προσήλωση στην πολιτική σταθερότητα. Σε κάθε κυβερνητική απόφαση που αντιβαίνει τους όρους και τις προϋποθέσεις της εθνικής στρατηγικής ή παραβιάζει την προγραμματική συμφωνία στέκεται αντιμέτωπο.

7ο Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Η νέα εθνική στρατηγική προϋποθέτει την αυτονόμη παρουσία και παρέμβαση ενός νέου πλειοψηφικού φορέα στο χώρο της κεντροαριστεράς ως του δημοκρατικού προοδευτικού πόλου. Στόχος του να  ενώσει  πολιτικά τις κατακερματισμένες σήμερα δυνάμεις του χώρου και κοινωνικά  τις παραγωγικές εκσυγχρονιστικές και δημιουργικές δυνάμεις με τον κόσμο της εργασίας πάνω στο νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό σχέδιο. Ο φορέας αυτός διαμορφώνει και επιβάλλει τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας νέας Μεταπολίτευσης με ότι αυτό συνεπάγεται για τη θεσμική συγκρότηση και λειτουργία της Δημοκρατίας. Η συγκρότηση του δεν εξαντλείται σε ένα διάλογο κορυφής και με όρους εξουσίας αλλά παίρνει τη μορφή μιας Ανοικτής Πολιτικής Κοινότητας που οργανώνεται με όρους κοινωνίας. Ο αρχικός στόχος είναι η προγραμματική σύγκλιση και η εκλογική σύμπραξη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ με τα συντεταγμένα και αρκετά του όργανα   σε κάθε επίπεδο εργάζεται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο ένα πολιτικό Συνέδριο που θα επικυρώσει τις τελικές αποφάσεις προς τέλος του χρόνου.

8ο Καταστατικές Εγγυήσεις για Δημοκρατικό Κόμμα

Οφείλουμε σήμερα μέσα από τις αποφάσεις του συντακτικού Συνεδρίου να ανατρέψουμε ριζικά τη δομή του «αρχηγικού κόμματος» και να προχωρήσουμε στην οργάνωση και λειτουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Χρειάζονται γι’ αυτό καταστατικές εγγυήσεις για την δημοκρατική και συλλογική λειτουργία.

Προς αυτή την κατεύθυνση:

● Το Συνέδριο προηγείται και δεν έπεται της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου

● Η εκλογή του Προέδρου γίνεται από το Μητρώο Μελών του κόμματος με άμεση και καθολική ψηφοφορία.

● Ο Γραμματέας του Κόμματος που επιφορτίζεται την λειτουργία των οργάνων σε όλα τα επίπεδα και όποιο άλλο εκτελεστικό όργανο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες (π.χ αντιπρόεδροι) θεσμοθετηθεί εκλέγονται

από το Συνέδριο.

● Σε κάθε διαδικασία επιλογής προσώπων που εκπροσωπούν  το κίνημα σε αντιπροσωπευτικούς θεσμούς προηγείται υποχρεωτικά προκριματική εκλογή.

● Πριν από εθνικής κλίμακας εκλογές (εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) συγκαλείται το Προγραμματικό Συνέδριο που εγκρίνει πρόγραμμα και υποψηφιότητες.

● Το Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει σε εξαιρετικές περιπτώσεις άλλο πρόσωπο εκτός του Προέδρου για υποψήφιο Πρωθυπουργό.

● Κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από το αξίωμα που κατέχει αναφέρεται, λογοδοτεί και αξιολογείται στην οργάνωση βάσης που ανήκει.

 

 


Streaming Live by Ustream

 

http://anasistasipasok.gr/

 

By