Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΚΠΑ: Τέλος στις απεργίες, αλλά μαθήματα δεν έγιναν

Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να σωθεί το εξάμηνο στο πανεπιστήμιο Αθηνών μετά και τις δύο νέες 24ωρες απεργίες που κήρυξαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος

panepistimio athinon

Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να σωθεί το εξάμηνο στο πανεπιστήμιο Αθηνών μετά και τις δύο νέες 24ωρες απεργίες που κήρυξαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος και με την πανεπιστημιακή κοινότητα να εκφράζει φόβους για το μέλλον όχι μόνο του εξαμήνου, αλλά και του ακαδημαϊκού έτους.

Παρά τη μαζική επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ στα καθήκοντά τους (το 80% των εργαζομένων σε υπηρεσίες γραμματειακής υποστήριξης προσήλθαν για εργασία) μαθήματα δεν έγιναν. Μάλιστα, το κτίριο της Νομικής Σχολής, όπου υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη μαθημάτων από τον πρόεδρο της Νομικής του Ιδρύματος  παρέμεινε κλειστό από φοιτητές.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε συνέλευση των φοιτητών υπερψηφίστηκε η πρόταση να μείνει  ανοιχτή η Νομική, προκαλώντας την αντίθεση αριστερών παρατάξεων που ζητούν συνέχιση της κατάληψης ως πράξης στήριξης του απεργιακού αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων.

«Όταν όλα τα όργανα του πανεπιστημίου καθώς και η συνομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων ζητούν να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, είναι αδιανόητο κάποιοι να επιμένουν να κρατούν ομήρους χιλιάδες φοιτητές και να μην ανοίγει το Πανεπιστήμιο από την πρώτη στιγμή με την απόφαση των αρμοδίων οργάνων» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Νέες κινητοποιήσεις 

Σήμερα το πρωί συγκαλείται εκτάκτως η Σύγκλητος με απόφαση του Θ.Πελεγρίνη, ο οποίος κάνει ανοιχτά λόγο για την άμεση επαναλειτουργία του πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε κάποιες σχολές, όπως η Φαρμακευτική, η Ιατρική και η Γυμναστική Ακαδημία, άρχισαν οι παραδόσεις μαθημάτων. Αντίθετα, στη Νομική ομάδες φοιτητών ξεκίνησαν κατάληψη συμπαράστασης στους διοικητικούς υπαλλήλους.

Οι απεργοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών ζητούν διάλογο με το υπουργείο, στη βάση των δικών τους προτάσεων μεταξύ των οποίων είναι και η άμεση κατάργηση της κοινής υπουργικής απόφασης περί διαθεσιμότητας.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ στη χθεσινή τους Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία για ακόμη δυο ημέρες, ενώ την Τετάρτη, θα συνεδριάσουν εκ νέου για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Τα περιθώρια για τη διεξαγωγή 13 εβδομάδων μαθημάτων και εξεταστική δύο εβδομάδων, προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχώς διδαγμένο έχουν εξαντληθεί, ενώ τυχόν αδυναμία ολοκλήρωσης ορισμένων μαθημάτων θα συμπαρασύρουν και αντίστοιχα του θερινού, τα οποία δεν θα μπορούν να διδαχθούν, καθώς αποτελούν συνέχεια αυτών του χειμερινού. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Μιχάλη Τσινισιζέλη: «Είναι μη ρεαλιστικό πλέον να λέμε ότι το εξάμηνο δεν έχει χαθεί».

Σύνοδος των Πρυτάνεων

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τα ελληνικά πανεπιστήμια ξεκινά την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στις 17.00, η 74η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. Ελληνικών Πανεπιστημίων, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της Συνόδου θα ζητηθούν όλα τα θέματα που απασχολούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως το φλέγον ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, τα οικονομικά, τα διοικητικά και η φοιτητική μέριμνα.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στις 20.00, θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By