Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΚΤ: Αμφιβολίες για τον αναβαλλόμενο φόρο σε Ελλάδα-Ιταλία-Ισπανία

Για τις νομικές αλλαγές που μπορεί να εκθέτουν τους φορολογούμενους σε κινδυνους

ekt

Την ανησυχία της εξέφρασε η ΕΚΤ για τις νομικές αλλαγές στον αναβαλλόμενο φόρο σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η ανησυχία της ΕΚΤ, πηγάζει από το γεγονός ότι οι αλλαγές αυτές εκθέτουν τους φορολογούμενους σε κινδυνους σε περίπτωση που παραστεί έκτακτη ανάγκη για τις τράπεζες, ενώ θα μείωναν την πίεση στις τράπεζες στο να αναζητήσουν κεφάλαια από άλλες πηγές δανεισμού.

Αυτό, όπως φοβάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του νέου γύρου των stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευθούν αργότερα αυτό το μήνα.

«Δεν μας αρέσει, αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μπορούμε να κάνουμε γι αυτό» ανέφερε υπάλληλος της ΕΚΤ σχετικά με τις αλλαγές στον αναβαλλόμενο φόρο.

Η αμηχανία της ΕΚΤ διατυπώνεται σε νομική γνωμοδότηση που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα για την Πορτογαλία, η οποία ακολούθησε προηγούμενες κινήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας.

«Η ΕΚΤ συνιστά στις πορτογαλικές αρχές να αξιολογήσουν προσεκτικά τις επιπτώσεις του σχεδίου νόμου από την σκοπιά του δημόσιου χρέους και τη βιωσιμότητα αυτού και ότι επίσης, λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη να σπάσει ο δεσμός μεταξύ του τραπεζικού τομέα και του δημόσιου χρέους», τόνισε η ΕΚΤ.

Η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου πέρασε στην Πορτογαλία ενώ η νομοθεσία αργότερα πέρασε και στην Ελλάδα.

By