Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΚΤ: Διχασμός για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί

Βάιντμαν: Η Γερμανία δεν χρειάζεται σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας της

Bundesbank vaidman

Η Γερμανία δεν χρειάζεται σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας της και το όποιο σχέδιο θα μπορούσε να αποδειχθεί αντιπαραγωγικό, υποστήριξε σήμερα ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της Bundesbank, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, για τον οποίο η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει απλά να κατανείμει καλύτερα τις δαπάνες της.

«Η Γερμανία δεν έχει ανάγκη μια πολιτική τόνωσης (της ανάπτυξης)», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης σε σύνοδο χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος στη Ρίγα της Λετονίας.

Αυτήν την εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας το τρέχον έτος και το επόμενο, σημειώνοντας μια επιβράδυνση που συνδέεται με την γενικότερη οικονομική δυναμική, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και την παρατεινόμενη αδυναμία της οικονομίας της ευρωζώνης.

Αυτό ενίσχυσε τα επιχειρήματα όσων προτείνουν αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία καλείται κυρίως από εταίρους της στην ευρωζώνη να κάνει περισσότερα για να τονωθεί η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης.

Αλλά οι αναπροσαρμοσμένες προβλέψεις περί ανάπτυξης 1,2% φέτος και 1,3% το 2015 δείχνουν «ακόμη ανάπτυξη, πράγμα που συνάδει με την δυναμική» της γερμανικής οικονομίας, έκρινε ο Βάιντμαν.

Το Ρόιτερς αναφέρει ότι οι τοποθετήσεις του Βάιντμαν και άλλων στελεχών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποκαλύπτουν βαθείς διχασμούς εντός του θεσμού.

Η τοποθέτηση του Βάιντμαν μοιάζει να αποτελεί απάντηση στην παρότρυνση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προς το Βερολίνο να ανεβάσει το επίπεδο των δημοσίων δαπανών της για να συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

By