Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

ΕΚΤ: Η λιτότητα ηρεμεί τις αγορές

Διχασμένη εξακολουθεί να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής με την ΕΚΤ να τάσσεται υπέρ του δρόμου που χάραξε το Βερολίνο  

ECB 4Λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις Μπαρόζο, ο οποίος χαρακτήρισε «εντελώς λάθος» το δίλημμα ανάμεσα σε πολιτικές λιτότητας και ανάπτυξης, ήρθε η σειρά του αντιπροέδρου της ΕΚΤ να απαντήσει.

Ο Βίτορ Κονστάντσιο, επικαλούμενος την ηρεμία στις αγορές τόνισε ότι η Ευρωζώνη, πρέπει να μην εγκαταλείψει την πορεία της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Ωστόσο αναγνώρισε ότι η οικονομική προσαρμογή συνεπάγεται υψηλό κόστος λόγω των ποσοστών ανεργίας αλλά ζήτησε αυτό να μην είναι τροχοπέδη για την εφαρμογή των προγραμμάτων.

«Η αποδυνάμωση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα άφηνε μια χώρα έκθετη σε υψηλότερα επιτόκια», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ που πάντως παραδέχτηκε ότι  τα μέτρα λιτότητας πρέπει να συνδυάζονται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να δοθεί εκκίνηση στην ανάπτυξη. «Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αν οι οικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να φέρνουν άσχημα νέα» απάντησε ο Βίτορ Κονστάντσιο για τα σενάρια μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται πως το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

By