Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ελάφρυνση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο

Παράταση της αποπληρωμής και μικρότερο επιτόκιο συμφώνησαν οι δύο πλευρές

Kypros

Σε προσχέδιο συμφωνίας για ελάφρυνση των όρων της δανειακής σύμβασης που έχουν συνάψει η Κύπρος και η Ρωσία έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές όπως αποκάλυψε ο ο Ρώσος πρέσβης Βιάτσεσλαβ Σούμσκι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή» αποκαλύπτει ότι το προσχέδιο αυτό προβλέπει η αποπληρωμή να ξεκινήσει το 2021 αντί το 2016 και μείωση του επιτοκίου από 4.5% στο 2.5%. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρει, ότι «η Κύπρος θα έχει μια εξοικονόμηση της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ».

Όσο για το πότε θα πραγματοποιηθεί η αναδιάρθρωση του δανείου, που υπογράφτηκε το 2011, ο Ρώσος πρέσβης αναφέρει ότι «αναζητούμε την ημερομηνία όπου θα υπογραφεί αυτή η συμφωνία και να τεθεί σε εφαρμογή».

Ο ίδιος αν και εκφράζει την πικρία του για τον τρόπο που ελήφθησαν οι αποφάσεις του Eurogroup, αφήνοντας ουσιαστικά χωρίς δυνατότητα τη Μόσχα, διαβεβαιώνει ότι οι Ρώσοι επενδυτές δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι η επιλογή της φυγής από το νησί θα κοστίσει πολύ περισσότερο.

Σε ερώτηση για το αν έχουν τραυματιστεί οι σχέσεις των δύο χωρών απαντά ότι «σε πολιτικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά στον πολιτισμό, την κουλτούρα, την θρησκεία, είναι σε άριστο επίπεδο και αναπτύσσονται καθημερινά». Προσθέτει όμως πως «σε ό,τι αφορά στον οικονομικό τομέα φυσικά και πληγήκαμε από αυτό που συνέβη, αλλά αυτά συμβαίνουν. Ξέρετε ότι όταν διευθύνει κανείς μια επιχείρηση λαμβάνει υπόψη και τα ρίσκα».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, εκφράζει τη βεβαιότητα για εξελίξεις το φθινόπωρο «γιατί όλοι περιμένουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες τον Οκτώβριο» προσθέτοντας πως «το τι θα βγει από αυτές τις συνομιλίες είναι ένα άλλο ζήτημα. Εξαρτάται από την πολιτική βούληση και των δύο πλευρών.»

Διευκρινίζει ακόμα πως δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ή πρωτοβουλία σε εξέλιξη από το Συμβούλιο Ασφαλείας και πως μένει να δούμε αν υπάρχει κάποια ιδέα από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος δεν έκρυψε το γεγονός ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα στην Κύπρο πριν από πέντε χρόνια ήταν πιο αισιόδοξος όταν άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κύριου Ταλάτ. «Υπήρχαν υψηλές προσδοκίες ότι θα τα κατάφερναν. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και θα δούμε τι θα προκύψει με τα νέα δεδομένα», αναφέρει ο Ρώσος πρέσβης και εκτιμά ότι ο αντίκτυπος των οικονομικών δεδομένων στο θέμα, μπορεί να είναι θετικός ή αρνητικός «αναλόγως του χειρισμού που θα τύχουν».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By