Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ελβετία: Περιορισμός στις άδειες εργασίας σε Ευρωπαίους

Η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει για ένα χρόνο τον περιορισμό στις άδειες εργασίας μακρού χρόνου σε όλους τους υπηκόους της ΕΕ.

swiss flagΗ ρήτρα περιορισμού είχε τεθεί σε εφαρμογή πριν από ένα χρόνο για τους πολίτες της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Τσεχίας. Ο νέος περιορισμός θα αρχίσει να ισχύει μόλις συμπληρωθεί το όριο των 53.700 χορηγηθεισών αδειών, που θα αρχίσουν να καταμετρώνται από τον προσεχή μήνα. Μόλις ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός δεν θα εκδοθεί καμία άλλη άδεια.

Η απόφαση δημιουργεί ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελβετίας που το 2002 υπέγραψαν συμφωνία ελεύθερης κυκλοφορίας πολιτών στα εδάφη τους, σύμφωνα με την οποία η Ελβετία δεν μπορεί να ενεργοποιεί ρήτρα περιορισμού πέραν του 2014.

«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από αυτή την απόφαση. Πήραν την απόφαση να επεκτείνουν τον περιορισμό που έχουν επιβάλλει ήδη σε οκτώ χώρες μέλη και τώρα τον επιβάλλουν σε ακόμα 17. Αυτό είναι ενάντια στη συμφωνία που είχαμε με την Ελβετία, γιατί το όριο των εργαζόμενων που είχαν θέσει δεν έχει ξεπεραστεί και επιπλέον επειδή ακόμα κάνουν διάκριση μεταξύ των κρατών μελών. Ολες οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική.

«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο θεωρεί ότι ο όρος ασφαλείας είναι μέρος της συμφωνίας για την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και συνεπώς για το Συμβούλιο το ζήτημα δεν είναι να ικανοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Σινομονέττα Σομαρούγκα, υπουργός Δικαιοσύνης και Ελβετικής Αστυνομίας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By