Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 500.000 ευρώ ο Π. Ευσταθίου

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφήνεται ο 83χρονος Πάνος Ευσταθίου κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών

eustathiou600_030114

Το δικαστικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, κλήθηκε να αποφανθεί για τη διαφωνία ως προς την ποινική μεταχείριση του κατηγορουμένου, εκπροσώπου γερμανικής εταιρείας, που προέκυψε χθες το βράδυ ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα. Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών τάχθηκε υπέρ της άποψης του εισαγγελέα που είχε γνωμοδοτήσει να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Με το βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επιβάλλει στον Π. Ευσταθίου χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Η διαφωνία εισαγγελέα-ανακριτή

Ο κ. Ευσταθίου ολοκλήρωσε λίγο πριν τις 21:30 το βράδυ της Πέμπτης την απολογία του, ωστόσο προέκυψε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για το αν θα πρέπει να κριθεί προφυλακιστέος ή όχι.

Όπως έγινε γνωστό, ο ανακριτής κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής τάχθηκε υπέρ της προφυλάκισης του κατηγορούμενου, ενώ ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος αμέσως μετά την αποχώρηση του ασθενοφόρου με τον εντολέα του δήλωσε:

«Υπήρξε διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα. Ο ανακριτής ήταν της άποψης ότι πρέπει να κρατηθεί. Ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι είναι 83 χρόνων, με καρκίνο και πρόβλημα στον εγκέφαλο. Ελπίζω η Δικαιοσύνη να δει το θέμα με ψυχραιμία και να επικρατήσει η φράση του Αριστοτέλη ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σύνεση ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν το θάνατο».

Η γνώμη του ανακριτή για προφυλάκιση του κατηγορούμενου προκάλεσε ένταση ανάμεσα στον δικαστικό λειτουργό και στο συνήγορο του κ. Ευσταθίου Μ. Δημητρακόπουλο ο οποίος σε έντονο τόνο τόνιζε την ηλικία του εντολέα του. Ανακριτής και συνήγορος είχαν τον ακόλουθο έντονο διάλογο μεταξύ τους:

Δημητρακόπουλος: Άμα πεθάνει ο άνθρωπος απόψε θα έχετε τύψεις για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Μαλλής: Μη με απειλείτε

Δημητρακόπουλος: Δεν σας απειλώ

Δημητρακόπουλος: Να σέβεστε τη Δικαιοσύνη

Μαλλής: Εγώ τη σέβομαι περισσότερο από εσάς

Δημητρακόπουλος: Μόνο κακία έχετε

Μαλλής: Να τα γράψετε στην προσφυγή σας

Δημητρακόπουλος: 83 ετών και τον θεωρείτε ύποπτο φυγής; Τέσσερις μήνες γιατί δεν έφυγε;

Μαλλής: Αφήστε κύριε, δεν θα κάνετε εσείς ανάκριση.

Ο κ. Δημητρακόπουλος ζήτησε να σπεύσει ασθενοφόρο στα δικαστήρια να παραλάβει τον κατηγορούμενο καθώς ο κ. Ευσταθίου αισθάνθηκε αδιαθεσία και κάθισε στον καναπέ έξω από το γραφείο του ανακριτή.

Για ποιους μίλησε ο Ευσταθίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Ευσταθίου έκανε λόγο για τουλάχιστον 10 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων τα οποία –σύμφωνα με τον ίδιο– χρηματίστηκαν για να συμφωνήσουν με την αγορά των συγκεκριμένων συστημάτων που πουλούσε η εταιρεία που εκπροσωπούσε ο Ευσταθίου.

Ο –83χρονος πλέον– μεσάζοντας αναφέρθηκε σε τουλάχιστον δύο ηγετικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που χρηματίστηκαν – πρώην αρχηγός ΓΕΣ και εκλιπών αρχηγός ΓΕΝ–, σε άλλους πιο χαμηλόβαθμους, αλλά και σε επικεφαλής ελληνικής εταιρείας παραγωγής αμυντικών συστημάτων. Παράλληλα, ο ίδιος φέρεται να έδωσε τα ονόματα ακόμη τριών ή τεσσάρων Γερμανών, οι οποίοι σχετίζονται με την εταιρεία που εκπροσωπούσε και του έδιναν τα χρήματα προκειμένου με τη σειρά του να «λαδώνει» τους Ελληνες εμπλεκομένους στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να υποστήριξε ο Π. Ευσταθίου, ο ίδιος βρίσκεται πίσω από τρεις offshore εταιρείες, από τις οποίες η μία ήταν εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος και οι άλλες δύο είχαν ιδρυθεί «για δικές του οικονομικές δραστηριότητες». Μέσω αυτής της εταιρείας και άλλων διόδων φέρεται να έδωσε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ στα στελέχη ενόπλων δυνάμεων, ενώ αντίστοιχο ποσό φέρεται να δόθηκε από τον ίδιο στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ο οποίος έχει συλληφθεί και έχει δώσει σειρά ονομάτων (πρώτα και κύρια του ίδιου του Π. Ευσταθίου) ως άτομα που διένειμαν μίζες εξοπλιστικών. Ο κ. Ευσταθίου μάλιστα χθες φέρεται να υποστήριξε πως ο Κάντας του ζήτησε επιτακτικά να δώσει τα συγκεκριμένα χρήματα προκειμένου να μη δοθεί αλλού η ανάθεση, ότι δηλαδή τον εκβίασε. Οι μίζες αφορούσαν εγκατάσταση Sonar στα υποβρύχια U214 (η σύμβαση υπεγράφη το 2002) και την αγορά αντιαεροπορικού συστήματος Asrad. Παράλληλα, φέρεται το 1989 να δωροδόκησε αξιωματούχους για τη σύμβαση αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Μ48.

Δεν «έδωσε» πολιτικούς

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις του έμπειρου ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο Π. Ευσταθίου φέρεται να μην προχώρησε στην αποκάλυψη πολιτικών προσώπων, αρνούμενος ότι είχε δώσει μίζες σε άλλα άτομα πέραν εκείνων που ανέφερε. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό μέσω του δικηγόρου του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο Π. Ευσταθίου εμφανίστηκε πρόθυμος να συνεργαστεί με τις Αρχές, να δώσει τους αριθμούς των λογαριασμών του στο εξωτερικό και να συναινέσει στο άνοιγμά τους.

Απολογείται ο Δ.Παπαχρήστος

Σήμερα απολογείται ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Σπύρου Γεωργουλέα ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας WEGMANN, που προμήθευσε το υπουργείο Άμυνας αυτοκινούμενα πυροβόλα όπλα, ο οποίος συνελήφθη τη Δευτέρα μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του.

papaxristos600_030114

Διαβάστε επίσης:
Μίλησε ο Αντώνης Κάντας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By