Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μειώθηκαν το Μάρτιο οι ελληνικές εξαγωγές

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η ζήτηση των εγχώριων προϊόντων σε όλους τους κλάδους.

china exportsΗ συνολική αξία των εξαγωγών, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012 μειώθηκε κατά 7,8% στα 2,04 δις  ευρώ ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων εκτιμά ότι η καθίζηση της ζήτησης των ελληνικών προϊόντων κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλεται στα γεγονότα της Κύπρου, τη διαφοροποίηση της χρονικής συγκυρίας του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων, καθώς και στη βάθυνση της κρίσης σε πολλές οικονομίες του κόσμου, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί εμπορικούς δεσμούς.

Ωστόσο ο σύνδεσμος επισημαίνει πως συνεχίστηκε και τον Μάρτιο η εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών του ελαιολάδου κατά 178,2%, ενώ ισχυρές αντοχές επιδεικνύουν και τα αγροτικά προϊόντα της χώρας (+4,8%) και ειδικά τα οπωροκηπευτικά.  Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ανήκει στον κλάδο πετρελαιοειδών (+27,6), με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής τους στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνεται στο 33,6% του συνόλου.

Στον αντίποδα, συρρίκνωση κατέγραψαν τα βιομηχανικά προϊόντα (-14,5%), τα προϊόντα των κατηγοριών Ποτά-Καπνός (-49,4%) αλλά και τα  Μηχανήματα (-21,7%).  «Στο πεδίο των εξαγωγών καταγράφεται μία μικρή εικόνα. Από τη μία πλευρά είναι οι νέες ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, λόγω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος και από την άλλη είναι η σταδιακή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων προς όφελος της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Η πρόεδρος τόνισε πως η υπουργική απόφαση που διευκολύνει τις επιστροφές ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την εξομάλυνση της καταβολής των οφειλών του Δημοσίου προς τις διεθνοποιημένες επιχειρήσεις της χώρας. Επιπλέον, τα κίνητρα για μειωμένες εγγυήσεις εξαγωγών, σε συνδυασμό με απλοποιημένες τελωνειακές διαδικασίες για τους Εγκεκριμένους Οικονομικούς Φορείς, προσδίδουν νέα δυναμική στην εισαγωγή όρων συνεργασίας και διευκόλυνσης μεταξύ Εξαγωγέων και Αρμόδιων Αρχών.

Μάλιστα η κύρια Σακελλαρίδη, έκανε ειδική αναφορά στο επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, τονίζοντας ότι  προσέλκυση επενδύσεων από δυναμικές οικονομίες, όπως η Κίνα, δημιουργούνται προϋποθέσεις για διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών στους προσεχείς μήνες.

By