Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ελληνικές πιέσεις για πώληση των κυπριακών τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThePaper.gr, έχουν θορυβήσει οι μικρής κλίμακας, αλλά αυξημένες, αναλήψεις καταθέσεων.

Του Νίκου Φιλιππίδη 

fosphotos.com | Panayotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayotis Tzamaros

Ισχυρές πιέσεις ασκεί, σύμφωνα με πληροφορίες,  τις τελευταίες ώρες η ελληνική κυβέρνηση προς την Κύπρο ώστε να απεμπλακούν άμεσα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την διαπραγμάτευση και να τεθούν άμεσα προς πώληση ώστε να απορροφηθούν στη συνέχεια από ελληνική τράπεζα.

Την ελληνική πλευρά έχουν θορυβήσει οι μικρής κλίμακας, αλλά αυξημένες, χτεσινές αναλήψεις καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ανησυχούν και για τις επιπτώσεις στην οικονομία από το παρατεταμένο κλείσιμο των τριών τραπεζών. Το προσωρινό λουκέτο το οποίο χτες πήρε παράταση και επίσημα μέχρι την Τρίτη 26 Μαρτίου έχει φέρει σε δύσκολη θέση μια σειρά από επιχειρήσεις που συνεργάζονταν με τις εν λόγω τράπεζες, ενώ έχει αναστείλει και σημαντικού μεγέθους συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή η κυπριακή πλευρά φαίνεται να αποδέχεται ότι θα χάσει τα καταστήματα στην Ελλάδα, ωστόσο παζαρεύει το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης τους να γίνει από τον αγοραστή, πρόταση που έχει απορριφθεί πολλάκις από την ελληνική πλευρά.

 

By