Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο: Οι μεταρρυθμίσεις επηρεάζονται από την πολιτική συγκυρία

«Έχει αρχίσει μια σημαντική πτώση της μεταρρυθμιστικής δραστηριότητας»

ellada

Η πολιτική συγκυρία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη θεσμοθέτηση των μεταρρυθμίσεων διαπιστώνει το Διαρκές Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου από τα πρώτα συμπεράσματα της ποσοτικής μέτρησης του καταγραφέντος μεταρρυθμιστικού έργου των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο 2014.

Από τα στοιχεία προκύπτει, ότι από το 1ο τρίμηνο του 2012 και έπειτα αρχίζει μια σημαντική πτώση της μεταρρυθμιστικής δραστηριότητας η οποία σταματά στο 3ο τρίμηνο του ίδιου έτους.

«Η απουσία κυβερνητικής σταθερότητας κατά τη συγκεκριμένη περίοδο φαίνεται πως διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, κάτι που γίνεται εμφανές και στην αμέσως επόμενη περίοδο (τρικομματική κυβέρνηση) όπου χαρακτηρίζεται από έντονα αυξητική μεταρρυθμιστική δραστηριότητα. Παράλληλα γίνεται αντιληπτό πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποδεικνύονται αποδοτικότερες κατά την περίοδο αναφοράς. Η έντονα αυξητική τάση διήρκησε έως τον Ιούνιο 2013 και ακολουθεί μια σταθερά πτωτική τάση πού συμπίπτει με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση (Ιούνιος 2013). Επιπλέον, η μείωση που παρατηρήθηκε από τον Οκτώβριο 2013 έως σήμερα καταδεικνύει την πιθανή κόπωση της σημερινής κυβέρνησης συνεργασίας από το συνεχές παραγόμενο μεταρρυθμιστικό έργο, αλλά και από την σημαντική επίδραση που είχαν οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές το Μάιο 2014», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το επιμελητήριο

By