Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΕΛ.ΑΣ: Έξαρση αποστολής παραπλανητικών e-mail

Οι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες

internet

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας προειδοποιεί τους χρήστες του Διαδικτύου ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., με τα μηνύματα αυτά οι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, ώστε να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και χρηματικά ποσά.

Συγκεκριμένα, αυτά τα e-mails ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο έχει επιλεγεί από παγκόσμια κλήρωση γνωστής εταιρείας πληροφορικής και έχουν κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Στη συνέχεια, αν ο παραλήπτης ανταποκριθεί, του ζητούν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, τραπεζικού λογαριασμού, φωτοτυπία ταυτότητας κ.α.

Μετά τη λήψη αυτών των πληροφοριών ενημερώνουν τον παραλήπτη ότι, για να του αποσταλεί το ποσό θα πρέπει να προκαταβάλει ένα χρηματικό ποσό, μικρής συνήθως αξίας, για την κάλυψη των απαραίτητων εξόδων όπως φόροι, έξοδα αποστολής κ.ά.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τονίζει ότι τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, για να πείσουν τους παραλήπτες, χρησιμοποιούν το λογότυπο της εταιρείας, ονοματεπώνυμα υπαλλήλων της, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την επωνυμία της κλπ. και παρουσιάζονται αληθοφανή.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι έχουν παρουσιαστεί περιστατικά με αποστολή παρόμοιων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία φέρεται να προέρχονται, ψευδώς, και από άλλες συναφείς εταιρείες.

Η ΕΛ.ΑΣ. καλεί οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να μην απαντούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και χρήματα αφού σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.

Υπενθυμίζεται ότι για τέτοιου είδους περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 2106476464
  • Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr
By