Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εμπορική συμφωνία ΕΕ με Καναδά – Nίκη της ελληνικής φέτας

O Καναδάς δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί τον όρο «φέτα» σε τυριά

fetaΣε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου κατέληξαν Κομισιόν και Καναδάς μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2015, αφού πρώτα επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ε.Ε., αλλά και σε ομοσπονδιακό και επαρχιακό επίπεδο στον Καναδά.

«Σίγουρα από τη δική μας πλευρά προσδοκούμε να τεθούν κάποια στάνταρ και για άλλες διαπραγματεύσεις συμπεριλαμβανομένων αυτών με τους φίλους μας τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά αναμένεται να αυξήσει το διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών κατά 20-25%.

«Το 98% των δασμών και από τις δύο πλευρές θα αρθούν άμεσα με την εφαρμογή της συμφωνίας» δήλωσε ο Καναδός Πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

Σημαντική νίκη ωστόσο πέτυχε και η Ελλάδα κατοχυρώνοντας ότι ο Καναδάς δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί τον όρο «φέτα» σε τυριά αυτού του τύπου όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο.

Το θέμα είχε θέσει η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη πριν από λίγες εβδομάδες και πλέον επιτρέπονται μόνο διατυπώσεις όπως «τύπου φέτας» ενώ επιβάλλεται ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευσης.

«Η συμφωνία ΕΕ- Καναδά θεωρείται ενδεικτική και για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Και αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα πώς οι κυβερνήσεις παγκοσμίως ευνοούν τις διμερείς συμφωνίες στο εμπόριο και τις επενδύσεις
Αυτό δείχνει την απαισιοδοξία που περικλείει όλες τις πιθανότητες επίτευξης μίας παγκόσμιας συμφωνίας μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όπου οι συζητήσεις πάγωσαν εδώ και καιρό» μεταδίδει ο ανταποκριτής του Euronews στις Βρυξέλλες Τζέιμς Φρέινι.

Euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By