Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εμπροσθοβαρείς δράσεις για την επιχειρηματικότητα προανήγγειλε ο Κωνσταντινόπουλος

«Η προσδοκία που δεν κερδίζεται εύκολα προεκλογικά, γίνεται αυστηρή τιμωρία μετεκλογικά» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφορικά με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ 

konstantinopoulosAAA

Τις εμπροσθοβαρείς δράσεις για την επιχειρηματικότητα θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης,  όπως ανέφερε σήμερα μέσω του ΣΚΑΙ, ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ,  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση του ότι δεν πρέπει  να επιστρέψουμε χρήματα στις Βρυξέλλες.  Σημείωσε, άλλωστε,  ότι το τελευταίο εξάμηνο αυξήθηκε κατά 10,3%  ο ρυθμός απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, δηλαδή 600 περισσότερα έπεσαν στην αγορά. Μάλιστα,  επικαλέστηκε την έρευνα του ΙΚΑ, σύμφωνα με την οποία οι  περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται- και αυξήθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ- είναι από χρήματα που αφορούν το ΕΣΠΑ, τονίζοντας ωστόσο, ότι «το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα».

Αναφορικά με το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.   Ειδικότερα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε στα 4,2 δις ευρώ συν τα 700 εκ. τα οποία υλοποιούνται αυτή την στιγμή- για προγράμματα απασχόλησης και για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Στα 4,2 δις ευρώ, θα προσπαθήσουμε να δούμε τα έργα που είναι πιο ώριμα, έτοιμα, γρήγορα» υπογράμμισε με έμφαση.

«Το 2015 πρέπει να απορροφήσουμε 5,5 δις ευρώ συν τα 700 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο -δηλαδή για την απασχόληση-, συν ένα μέρος από τα  4,2 δις. ευρώ. Τα 5 δις ευρώ θα πρέπει να απορροφήσουμε έτσι και αλλιώς, διότι αν δεν τα απορροφήσουμε, θα γυρίσουν στις Βρυξέλλες» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να μην δημιουργούμε μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες», είπε συγκεκριμένα, ερωτηθείς  αν το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να «τρέχουν» νέα προγράμματα για ανέργους που έχουν επιχειρηματικές ιδέες  και πρόσθεσε πως  «το επόμενο χρονικό διάστημα θα ενεργοποιήσουμε  εμπροσθοβαρείς δράσεις ύψους 300 εκατ.  που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην προηγούμενη δράση που είχαμε για τις επιχειρήσεις, η οποία έχει ολοκληρωθεί, έχουν εγκριθεί 14.000 αιτήσεις. Το ποσοστό, από τις εγκεκριμένες αιτήσεις, που υλοποιείται είναι πολύ μικρό ακόμα, δεδομένου ότι υπάρχουν ορισμένα «αγκάθια», όπως η ρευστότητα από τις τράπεζες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το πολιτικό τοπίο στη χώρα» ανέφερε.

Star up Greece για την επίλυση της γραφειοκρατίας 

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναγνώρισε, πάντως,  ότι υπάρχουν ορισμένα γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται κυρίως από τις Βρυξέλλες,  γι αυτούς που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ωστόσο, εξήρε την προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του  υπουργείου Ανάπτυξης, «Start up Greece- Βάζουμε την Ελλάδα μπροστά» για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικής καινοτομίας.

«Η σελίδα αριθμεί, ήδη, 6.000 μέλη και λύνει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας για τους ενδιαφερόμενους με απαντήσεις όχι μόνο για το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και για συναρμόδια υπουργεία. Είναι  ένα καλό παράδειγμα του δημοσίου στην επιχειρηματική κοινότητα» τόνισε.

«Οι κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ»

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών,  δεδομένου ότι η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Για το θέμα της προεδρικής εκλογής και τον «μαγικό» αριθμό των 180 βουλευτών , ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημείωσε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι βουλευτές, ωστόσο, όπως είπε «πρέπει να δημιουργήσουμε το κλίμα και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες, ώστε να φθάσουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην εκλογή του νέου Προέδρου». Για να προσθέσει ότι «εμείς έχουμε κρατήσει μια έντιμη πορεία από το 2009, μας ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία και βλέπω ότι σιγά- σιγά ότι με τις κωλοτούμπες κάποιοι ακολουθούν την πολιτική του 2009, μεταξύ αυτών και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν με χαμηλά ποσοστά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι  το τελευταίο διάστημα κάποια συστήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Για το αν πρέπει να  τεθεί  ηγεσίας  στο κίνημα, είπε ότι πρέπει προηγουμένως να τεθεί  η πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα. «Πρέπει να αποφασίσουμε με ποια πολιτική θα προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα και ορίσουμε τις  προϋποθέσεις εκείνες, με τις οποίες  η χώρα θα βγει από την κρίση με ασφάλεια» είπε.

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ξεκαθάρισε ότι με τις σημερινές συνθήκες και με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ περί ακύρωσης του μνημονίου,  δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία. «Το 2012 είχαμε ένα προγραμματικό πλαίσιο, ενώ η ΝΔ έλεγε για τα «Ζάππεια», ωστόσο, μας ακολούθησε. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ ήταν η «πολιτική ουρά» μας. Πρέπει να φτιάξουμε μέσα από το συνέδριο μας το πλαίσιο για το επόμενο διάστημα» ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κωνσταντινόπουλος  εξέφρασε την αμφιβολία του για το πόσο μπορούν να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα όσα υπόσχεται  η Κουμουνδούρου περί αύξησης του κατώτατου μισθού, λέγοντας πως «η προσδοκία που δεν κερδίζεται εύκολα προεκλογικά, γίνεται αυστηρή τιμωρία μετεκλογικά».

By