Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενήλικες, παιδιά και smartphones!

Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας βλάπτει σοβαρά τα παιδιά

paidiki ftoxeia

Εύα Κοκκορού
Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή-Ψυχοθεραπεύτρια

Δεν είναι μόνο τα παιδιά που το παρακάνουν με τα tablets. Συχνά οι γονείς είναι το ίδιο «ένοχοι» με το να σπαταλάνε πολύ χρόνο στα smartphones. Και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ανησυχητικές!

Δύο στους τρεις γονείς χρησιμοποιούν το κινητό τους σχεδόν συνέχεια κατά τη διάρκεια του φαγητού με τα παιδιά τους σε εστιατόριο σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων από γονείς μπροστά στα παιδιά τους και την ακόλουθη αντίδρασή τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν οι ενήλικες ήταν σταθερά απορροφημένοι στο κινητό τους, τα παιδιά προσπαθώντας να τραβήξουν την προσοχή τους, παρεκτρέπονταν και ήταν ανήσυχα. Και τι έκαναν οι γονείς προς απάντηση στην αναστάτωση τους; Δυστυχώς οι περισσότεροι έδιναν τη συσκευή τους για να τα απασχολούν. Έτσι, αποστασιοποιούνταν και πάλι, όπως έκαναν μέχρι εκείνη την στιγμή, καθιστώντας την αλληλεπίδραση με τα παιδιά ελάχιστη.

Πρόκειται για λανθασμένη συμπεριφορά καθώς οι αλληλεπιδράσεις γονέα-παιδιού πρόσωπο με πρόσωπο, είναι πρωταρχικός τρόπος εκμάθησης της γλώσσας, των συναισθήματα και του ελέγχου τους. Παρατηρώντας μαθαίνουν πώς να συζητούν και πώς να διαβάζουν τις εκφράσεις προσώπου των άλλων. Και όταν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο χάνουν σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα. Οι γονείς που απορροφώνται από τα κινητά τους δύσκολα εναρμονίζονται με τα παιδιά τους ενώ μπορεί να πληγώσουν ακόμα και την αυτοεκτίμηση τους.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ,τα παιδιά σήμερα καταναλώνουν κατά μέσο όρο εφτά ώρες την ημέρα σε ψυχαγωγικά ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένων τηλεόρασης, η/υ, smartphones, tablets και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Η παρατεταμένη χρήση των media μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα προσοχής, σχολικές δυσκολίες, διαταραχές στον ύπνο και στην όρεξη καθώς και παχυσαρκία. Πιο συγκεκριμένα, παιδιά ηλικίας 1-3 ετών που είναι εκτεθειμένα στην τηλεόραση, είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν ΔΕΠ-Υ(Διάσπαση Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα) στην ηλικία των 7.

Εκτός από αυτούς τους κινδύνους κατά την ανάπτυξη, υπάρχουν κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Εισάγοντας το παιδί στην τεχνολογία μαθαίνει να μην ανέχεται ούτε λίγα λεπτά χωρίς διασκέδαση. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί εξάρτηση σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεαστεί η πρόσωπο με πρόσωπο ανθρώπινη αλληλεπίδραση αλλά και η φαντασία του που είναι απαραίτητη στην γνωστική ανάπτυξη του παιδιού.

Ως ενήλικες θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και δεκτικοί με τα παιδιά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να ικανοποιούμε κάθε ιδιοτροπία ή να γινόμαστε υπερπροστατευτικοί. Έχει να κάνει με τον ποιοτικό χρόνο που αποφασίζουμε να περνάμε μαζί τους. Εκείνη την στιγμή λοιπόν, τους αφιερωνόμαστε πραγματικά. Αφήνουμε τα κινητά στην άκρη, κοιτάζουμε τα παιδιά στα μάτια, ακούμε τι έχουν να μας πουν και τους απαντάμε με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλάβουν ότι τα ακούσαμε. Φερόμαστε όπως θα φερόμασταν και σ’ έναν ενήλικα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By