Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ενας Ινδός στο τιμόνι της Microsoft

Ο Σάτια Ναντέλα θα είναι εκτός απροόπτου ο διάδοχος του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Στιβ Μπάλμερ

1Η εξαιρετική πορεία του Μπιλ Γκέιτς στη Microsoft είναι πολύ πιθανό να πλησιάζει στο τέλος της. Εδώ και μερικούς μήνες, το ερώτημα που απασχολεί τα αμερικανικά και διεθνή τεχνολογικά έντυπα αφορά το κατά πόσο ο 58χρονος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο θα μπορέσει να «εγκαταλείψει» το δημιούργημά του και κυρίως κατά πόσο θα μπορέσει να συνεχίσει η Microsoft την επιτυχημένη πορεία της δίχως τον ιδρυτή της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Μπλούμπεργκ, το πλήρωμα του χρόνου για την αποχώρηση του αμερικανού επιχειρηματία φαίνεται πως πλησιάζει.

Πολύ σύντομα στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια του τεχνολογικού κολοσσού πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια αλλαγή φρουράς. Ενόψει της επικείμενης αναχώρησης του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Στιβ Μπάλμερ, η προσοχή όλων όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας είναι στραμμένη στον πιθανό αντικαταστάτη του ανθρώπου που ανέλαβε τα ηνία της Microsoft πριν από 13 χρόνια. Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, ο επικρατέστερος από τους υποψηφίους για τη θέση του Μπάλμερ είναι ένα από τα «παιδιά» της Microsoft, ο ινδικής καταγωγής Σάτια Ναντέλα. Επικεφαλής μέχρι σήμερα του αποκαλούμενου cloud computing, της υπηρεσίας που προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων σε μια μεγάλη κεντρική μνήμη γνωστή ως «νέφος» στα ελληνικά, ο Σάτια Ναντέλα γεννήθηκε πριν από 46 χρόνια στην πόλη Χιντεραμπάντ, πρωτεύουσα του κρατιδίου Αντρα Πραντές. Αφότου σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στην Ινδία, ο Ναντέλα μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Στην οικογένεια της Microsoft εισήλθε πριν από 22 χρόνια, το 1992, καταλαμβάνοντας κατά την πολυετή καριέρα του διάφορες επιτελικές θέσεις.

Επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη Microsoft, το Μπλούμπεργκ αναφέρει πως η ανακοίνωση του Ναντέλα ως αντικαταστάτη του Μπάλμερ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας. Παράλληλα, όμως, το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft πρόκειται να συνεδριάσει και για ένα ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα: τον μελλοντικό ρόλο του Μπιλ Γκέιτς στην ίδια του την εταιρεία.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επόμενος, κατά πάσα πιθανότητα, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft ανέφερε πως ο Γκέιτς θα μπορούσε «να γίνει ένας στρατηγικός σύμβουλος της εταιρείας», υπονοώντας ότι πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου. Μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του, ξεχωρίζει ο Τζον Τόμπσον, πρώην αντιπρόεδρος της IBM και πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογισμικών Symantec.

Πέρα όμως από τα ονόματα των ανθρώπων που πρόκειται να αναλάβουν τα ηνία της Microsoft, υπάρχει ακόμη ένα ερώτημα που απασχολεί τη βιομηχανία της πληροφορικής. Θα μπορέσουν οι αντικαταστάτες του Μπάλμερ και του Γκέιτς να συνεχίσουν το έργο τους; Η απάντηση αναμένεται κατά τη διάρκεια του έτους και θα τη δώσουν κυρίως τα κέρδη της εταιρείας.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

By