Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Ενδιαφέρουσα και ουσιαστική» η συζήτηση μεταξύ Βενιζέλου-Άιντε

Εποικοδομητικές ιδέες  στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού

βενιζελος

«Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τη χθεσινή συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ “Αιντε, ενώ από την πλευρά του ο Νορβηγός διπλωμάτης έκανε λόγο «για εποικοδομητικές ιδέες» στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Μετά τη συνάντηση, η οποία έγινε στα Γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική», επισημαίνοντας τη «μεγάλη πολιτική εμπειρία» του ειδικού συμβούλου και την «πολύ καλή αίσθηση» που έχει για τη διεθνή πραγματικότητα.

«Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις που είναι πολύ γνωστές, σταθερές και καθαρές, και συμφωνήσαμε να έχουμε συνεργασία. Θα περιμένουμε να επισκεφθεί την Αθήνα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ότι «για την Ελλάδα η λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να γίνει δεκτή μέσω δημοψηφίσματος από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες. Αφού αυτό θα είναι το τέλος της διαδικασίας, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο για το ουσιαστικό περιεχόμενο της λύσης:

Που πρέπει να γίνει αποδεκτή δημοκρατικά από τον ίδιο το λαό και να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και με το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο.

Και πρέπει να διαφυλάξουμε τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι θώρακας, όχι μόνο για τους Έλληνες Κυπρίους, αλλά για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. “Αιντε ανέφερε ότι ήταν «εξαιρετική η συνάντησή» του με τον κ. Βενιζέλο, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή, αναπτύσσονται κάποιες πολύ εποικοδομητικές ιδέες για να προχωρήσουμε, επιχειρώντας να δημιουργήσουν νέο δυναμισμό στο πολύ μακροχρόνιο πρόβλημα».

Επίσης, χαρακτήρισε «πολύ καλό» το ξεκίνημα της προσπάθειάς του και «θετική» την υποδοχή από τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις. «Γνωρίζουμε πως τα δύσκολα θέματα βρίσκονται μπροστά μας. Τώρα οδεύουμε προς τις ουσιώδες δομημένες διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και είμαι ευτυχείς που η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες» τόνισε ο κ. “Αιντε.

Αναφερόμενος σε άλλες συναντήσεις που έχει στο περιθώριο των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, τόνισε ότι θα συναντήσει επίσης και την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ, καθώς και Ρώσους αξιωματούχους, ενώ συναντήθηκε και με Ευρωπαίους.

«Είναι ενδιαφέρον πως ενώ το Κυπριακό είναι θέμα που διχάζει στην Κύπρο, αντιμετωπίζεται αρκετά ενιαία στη Νέα Υόρκη, υπό την έννοια ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μία άποψη» επεσήμανε ο κ. “Αιντε, προσθέτοντας ότι «στηρίζοντας τη διαδικασία για διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί ενώ υπάρχουν διαφωνίες σε άλλα θέματα, όπως την Ουκρανία και τη Συρία, στο Κυπριακό τα πέντε μόνιμα μέλη είναι ενωμένα».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, χαρακτήρισε «πολλή σημαντική» την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα, όμως ακόμη πιο σημαντική θεωρεί την υποστήριξη στην Κύπρο, από τις δύο κοινότητες, λέγοντας ότι «εργάζομαι μαζί με τους ηγέτες και τους διαπραγματευτές, όμως εργάζομαι και με την κοινωνία των πολιτών, την επιχειρηματική κοινότητα, τους θρησκευτικούς ηγέτες και προσπαθώντας να δημιουργηθεί μία ευρύτερη προσέγγιση».

By