Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ενενήντα χρόνια ιστορίας σε τρία λεπτά [βίντεο]

To Time, ένα από τα θρυλικά περιοδικά της αμερικανικής δημοσιογραφίας, που καθιέρωσε το είδος του newsmagazine, αφήνει εποχή μέσα από τα εξώφυλλά του.

time cover hitlerΈχοντας κλείσει 90 χρόνια δυναμικής παρουσίας, καταφέρνει σ’ ένα βίντεο διάρκειας τριών περίπου λεπτών, να ανατρέξει στην ιστορία ενενήντα ετών με τα πολυσυζητημένα πρωτοσέλιδά του.

Τα εξώφυλλά του, που από το 1928 απέκτησαν και διατηρούν ως σήμερα ένα χαρακτηριστικό κόκκινο πλαίσιο, αποτύπωσαν την αμερικανική και την παγκόσμια ιστορία, συχνά με εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο.

Αξέχαστο το εξώφυλλο του 1966 που ρωτούσε με κόκκινα γράμματα σε μαύρο φόντο «είναι ο Θεός νεκρός;», μια καλλιτεχνική έμπνευση της τελευταίας στιγμής που εξόργισε την Εκκλησία και πολλούς αναγνώστες.

Ιστορικό είναι σίγουρα αυτό του 1945 με το κόκκινο Χ που διαγράφει το πρόσωπα του Χίτλερ, μετά την συνθηκολόγηση της Γερμανίας και λίγους μήνες αργότερα το μαύρο Χ που διέγραφε την ιαπωνική σημαία.

Παρόλο που η επιρροή του και κυκλοφορία του είναι μικρότερη από το παρελθόν, το δημιούργημα του Χένρι Λιους και του Μπρίτον Χάντεν παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά έντυπα εντός και εκτός των ΗΠΑ.

By