Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ενθαρρυντικά μηνύματα από το ΥΠΕΞ για το ρώσικο εμπάργκο

«Κλίμα αισιοδοξίας στη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ»

eksoterikwnA

Σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, με εκπροσώπους υπουργείων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τις αντιδράσεις της τελευταίας.

Στη σύσκεψη, η οποία ήταν προγραμματισμένη ύστερα από εκείνη του περασμένου Απριλίου, συμμετείχαν οι γγ Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Δ. Μελάς, και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ).

Τόσο οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, όσο και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, όπως δήλωσε εξερχόμενος της σύσκεψης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, δημιουργούν αισιοδοξία για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία.

Ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην οποία αναφέρονται κατηγορίες αγροδιατροφικών προϊόντων, εν αναμονή της εξειδικευμένης λίστας ανά χώρα και προϊόν, που θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, και θα δώσει απαντήσεις για τις εξαγωγές συγκεκριμένων αγροτικών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία.

By