Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυτό είναι το σχέδιο για το φόρο στα ακίνητα

Για την ερχόμενη εβδομάδα αναβάλλεται η κατάθεση στη Βουλή του νόμου – Αλλαγές στο παραπέντε

akinita660_141113

Για την ερχόμενη εβδομάδα αναβάλλεται η κατάθεση στη Βουλή του νόμου για το νέο φόρο ακινήτων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τελευταία στιγμή γίνονταν διορθώσεις στις διατάξεις.

Εντάσσονται στο παρά πέντε αλλαγές στο νομοσχέδιο με κυριότερη την έκπτωση κατά 30% στην φορολογία για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (όχι όμως και για τα ακατοίκητα). Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής θα προβλέπεται απαλλαγή από 50% με κριτήρια όπως ανεργία, αναπηρία, όρια φτώχειας, ακίνητα δεσμευμένα από την αρχαιολογία, ημιτελή κτίσματα, κ.λπ.Με το νέο φορολογικό καθεστώς στα ακίνητα θα προκύψουν δύο φόροι. Ένας κύριος  ο οποίος θα προκύπτει με βάση την αξία του κάθε ακίνητου ξεχωριστά και ένας συμπληρωματικό φόρος για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας εφόσον αυτή ξεπερνά ένα αφορολόγητο, το οποίο εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή (καθώς πιέσεις για διάφορες διατάξεις προέρχονται από διάφορες ενδιαφερόμενες πλευρές και άτυπα λόμπυς) θα ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.

Στα αγροτεμάχια ο φόρος ακινήτων θα είναι 1 ευρώ το στρέμμα ενώ θα εξαιρούνται από τον δεύτερο φόρο.
Ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ αξίας με το πρώτο κλιμάκιο. Για αντικειμενική αξίας έως 500 ευρώ ανά τ.μ ο βασικός φόρος θα ορίζεται στα 2 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ. Ακόμη, θα προβλέπονται συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης.Στα αγροτεμάχια ο φόρος ακινήτων θα είναι στο 1 ευρώ το στρέμμα,  ενώ θα εξαιρούνται από τον δεύτερο φόρο

Στο συμπληρωματικό φόρο (ΦΑΠ) το αφορολόγητο όριο αυξάνεται σε 300.000 ευρώ, ενώ ο ανώτατος συντελεστής παραμένει 1%, για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ. Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, οι συντελεστές του ΦΑΠ μειώνονται σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα. Τα αγροτεμάχια δεν θα μετρούν για την επιβολή ΦΑΠ.

Ε.Σ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By