Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ενοίκιο 30.000 ευρώ για δύο Airbus της παλιάς Ολυμπιακής που… σαπίζουν στο «Ελ. Βενιζέλος»

Θα έπρεπε να έχουν πωληθεί εδώ και πολύ καιρό αλλά λόγω διάφορων… εμπλοκών παραμένουν στο αεροδρόμιο με το ελληνικό Δημόσιο να συνεχίζει να καταβάλλει ενοίκιο 30.000 ευρώ το μήνα

1Δύο κατορθώθηκε να πουληθούν, δύο κινδυνεύουν να… σαπίσουν παραμένοντας καθηλωμένα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»! Ο λόγος για δύο Airbus της παλιάς Ολυμπιακής τα οποία θα έπρεπε να έχουν πωληθεί εδώ και πολύ καιρό αλλά λόγω διάφορων… εμπλοκών παραμένουν στο αεροδρόμιο με το ελληνικό Δημόσιο να συνεχίζει να καταβάλλει ενοίκιο 30.000 ευρώ το μήνα.

Η ιστορία με τα δύο Airbus της Ολυμπιακής περιγράφεται στη στήλη «Στίγμα» των Νέων και έχει ως εξής:

Η Ολυμπιακή πουλήθηκε στον Ανδρέα Βγενόπουλο χωρίς τον αεροπορικό στόλο. Ετσι ξέμειναν στο ελληνικό Δημόσιο τέσσερα Airbus Α-340 τα οποία η παλιά Ολυμπιακή χρησιμοποιούσε για τις υπερατλαντικές πτήσεις.

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου προσπάθησε να τα πουλήσει αναζητώντας αγοραστές διεθνών. Μέχρι που βρέθηκε ένας επενδυτής από το Μαϊάμ, ο οποίος προσέφερε για την αγορά των τεσσάρων Airbus το ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Αν και τα αεροπλάνα ήταν κοστολογημένα πάνω από 300 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση είπε το «ναι» στον επενδυτή από το Μαϊάμι προκειμένου να μη σαπίζουν στο Ελ. Βενιζέλος τα Airbus.

Ο επενδυτής ήρθε, πήρε τα δύο αεροπλάνα, αλλά άφησε τα άλλα δύο έπρεπε να επισκευαστούν. Ετσι, έφυγε λέγοντας ότι θα τα επισκευάσει εν καιρώ προκειμένου να μπορούν να πετάξουν με ασφάλεια.

Ωστόσο, στη συνέχεια, ο αγοραστής άρχισε να απαιτεί από το ελληνικό Δημόσιο να του παραδώσει τα δύο Airbus… αξιόπλοα. Και ενώ, λοιπόν, ο καιρός περνούσε και η επισκευή δε γινόταν, τα δύο αεροπλάνα… σάπιζαν καθηλωμένα στο Ελ. Βενιζέλος.

Κάποια στιγμή, όμως, ο ο επενδυτής από το Μαϊάμι επανήλθε και πρότεινε να πάρει τα αεροπλάνα κατά δύο εκατ. ευρώ φθηνότερα. Αντί για 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή, να πληρώσει 18 εκατ. ευρώ.Η ελληνική πλευρά δέχτηκε, αλλά λίγο πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία επενέβη το Ελεγκτικό Συνέδριο λέγοντας ότι το αρχικό ποσό το οποίο είχε αρχικά συμφωνηθεί να δοθεί ως αντίτιμο για τα δύο αεροπλάνα ήταν 20 εκατ. ευρώ και όχι 18. Έτσι, ο επενδυτής από το Μαϊάμι εξαφανίστηκε.

Κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έδωσε εντολή τα δύο αεροπλάνα να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ για να τα βγάλει στο σφυρί. Με το που ξεκινά, όμως, η διαδικασία με το ΤΑΙΠΕΔ ανακαλύπτουν ότι τα αεροπλάνα δεν είναι του ελληνικού Δημοσίου αλλά ανήκουν σε δύο… κυπριακές εταιρείες οι οποίες μάλιστα έχουν ως εκκαθαριστή το ίδιο πρόσωπο. Η ελληνική πλευρά επικοινωνεί μαζί του και του ζητούν να τα μεταβιβάσει στο ελληνικό Δημόσιο τους τίτλους των αεροπλάνων. Εκείνος από την πλευρά του αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι τα δύο Αirbus ανήκουν στις εταιρείες του και ότι έχει κάνει έξοδα για αυτά.

Το θέμα, λοιπόν, έχει μείνει εκεί, με πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ να διαβεβαιώνουν ότι το θέμα θα λυθεί. Ωστόσο, μέχρι να βρεθεί η όποια λύση τα δύο Airbus θα συνεχίζουν να είναι καθηλωμένα στο Ελ. Βενιζέλος και το ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίζει να καταβάλλει ενοίκιο 30.000 ευρώ το μήνα στο αεροδρόμιο αλλά και να πληρώνει προσωπικό για τη συντήρησή τους. 

By