Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ενταφιάζει η κυβέρνηση το αντιρατσιστικό

Επικράτησαν οι «σκληροί» της ΝΔ – Νέα σύσκεψη στελεχών: Εμείς δεν θεσπίζουμε ιδιώνυμο!

ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΟΜΟΝΟΙΑ ΒΟΥΛΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Το αντιραστιστικό νομοσχέδιο παραπέμπεται για τις ελληνικές καλλένδες καθώς οι αντιδράσεις εντός Νέας Δημοκρατίας – ιδίως από «σκληρούς» συνεργάτες του Πρωθυπουργού – δείχνουν ότι θέλουν να μπει οριστικά στο ψυγείο.

Σήμερα, έγινε νέα σύσκεψη για το θέμα, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Θ. Μπούρας (γραμματέας ΚΟ ΝΔ) , Χρ. Λαζαρίδης (σύμβουλος του Πρωθυπουργού), Χ. Αθανασίου (αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών), Κ. Καραγκούνης (υφυπουργός Δικαιοσύνης), Πρ. Παυλόπουλος, Τ. Νεράντζης και ο γ.γ της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος.

Από τις πληροφορίες του thepaper.gr προκύπτει ότι ενταφιάστηκε και επισήμως το αντιρατσιστικό, αφού στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη διαπιστώθηκε ότι:

– Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού (π.χ. υπάρχει ο νόμος 927/1979 και το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα (που επιβάλει επιβαρυντικές ποινές σε σχέση με τις προβλεπόμενες ποινές).

– Η ΝΔ δεν θεσπίζει… «ιδιώνυμο».

– Τυχόν θέσπιση «ιδιώνυμου» θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης που θα μπορούσε δυνητικά να γενικευτεί κατά των πάντων.

– Τυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία είναι εφικτές έως και θεμιτές.

Στο Μαξίμου υπάρχει και δεύτερη «γραμμή άμυνας» πάντως, εφόσον οι πιέσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι ασφυκτικές, απειλώντας την συνοχή της κυβέρνησης: Αν αναγκαστούμε, θα φέρουμε σε ένα άρθρο» λένε. Το υπονοούμενο είναι σαφές: Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θα το καταψηφίσει, όπως και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, οπότε θα επιμοιραστεί η ευθύνη καταψήφισης μεταξύ των δύο κομμάτων και δεν θα πάρει το βάρος μόνη της η «γαλάζια» παράταξη.

Είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα αντιδράσουν έντονα στην περίπτωση που δεν έρθει το ν/σ για ψήφιση, όπως φροντίζουν να διαμηνούν σε όλους τους τόνους, οπότε αναμένονται εξελίξεις.

Δημήτρης Καρύδης αντιρατσιστικόΉδη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης σε σχόλιο του στο facebook προαναγγέλλει σύγκρουση:  «Η επίκληση ενός νόμου του 1979 για να αντιμετωπισθεί δήθεν το 2013 η ρατσιστική και κοινωνική βία των νεοναζιστών αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας και αυτογελοιοποίησης της ΝΔ. Προαναγγέλλουν με αλαζονικές διαρροές την απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αδιαφορώντας αν η Δημοκρατία πλήττεται βάναυσα και αποθρασύνονται οι αρνητές της. Δεν θα αφήσουμε τη ψηφοθηρία να πλήξει τη Δημοκρατία».

By