Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Ματέο Ρέντσι

Οι διαβουλεύσεις για τη σύνθεση και την στρατηγική της επόμενης κυβέρνησης μεταφέρονται την Τρίτη στους διαδρόμους της Βουλής και της Γερουσίας

matteo renzi

Την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση έδωσε στον Ματέο Ρέντσι ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ανοίγοντας στον 39χρονο αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος τον δρόμο για την πρωθυπουργία.

Η συνάντηση με τον Ναπολιτάνο κράτησε μίαμιση ώρα. «Αποδέχομαι την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης με αίσθημα ευθύνης, και δεσμεύομαι ότι θα δώσω όλη μου την ενέργεια στο έργο που μου ανατέθηκε» είπε ο Ρέντσι μετά την συνάντηση.

Οι διαβουλεύσεις για τη σύνθεση και την στρατηγική της επόμενης κυβέρνησης μεταφέρονται την Τρίτη στους διαδρόμους της Βουλής και της Γερουσίας και αναμένεται να κρατήσουν ενδεχομένως και μέχρι την Πέμπτη.

Η ονοματολογία για τη νέα κυβέρνηση, που είχε ξεκινήσει ήδη πριν καν παραιτηθεί ο Λέτα, έχει πάρει φωτιά στα ιταλικά ΜΜΕ. Οι εκτιμήσεις επικεντρώνονται ιδιαίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο , εκτός από το όνομα μέχρι και του ίδιου του Ενρίκο Λέτα, έχουν ακουστεί τα ονόματα του Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, της Λουκρέτσια Ράικλιν, ακόμη και του Ρομάνο Πρόντι. 

Μέχρι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Ρέντσι, δηλαδή την «Επιλογή Πολιτών» του Μόντι και την «Νέα Κεντροδεξιά» (NCD) του Αλφάνο, η οποία θέτει όρους, κάθε εκτίμηση θεωρείται πρόωρη.

Διαβάστε επίσης: Financial Times: Ο Ρέντζι πρέπει να «μονομαχήσει» με την Μέρκελ

By