Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εντυπωσιακές εικόνες από το περίπτερο του Cern στην 79η ΔΕΘ

Ένα συναρπαστικό ταξίδι για την προέλευση του Σύμπαντος στην Θεσσαλονίκη

cern-deth-1

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην προέλευση του Σύμπαντος και στην καρδιά της ύλης υπόσχεται η έκθεση του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) που παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ, που φιλοξενείται στο περίπτερο 14. Σκοπός της έκθεσης είναι να προκαλέσει στον επισκέπτη τον θαυμασμό και την περιέργεια για την προέλευση του Σύμπαντος και των βασικών συστατικών της ύλης.

cern-deth-7

 

Παρουσιάζει τα πειράματα που συντελούνται στον Μεγάλο Επιταχυντή Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων του CERN τα οποία αναμένεται να αποκαλύψουν κάποια από τα μυστήρια του Σύμπαντος, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει τη σύνδεση της θεμελιώδους έρευνας του παρελθόντος με τις τεχνολογίες του παρόντος.

cern-deth-2

Το σωματίδιο του Θεού, η προέλευση του σύμπαντος και τα πειράματα που συντελούνται στον μεγάλο επιταχυντή του CERN, ανοίγονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη .

cern-deth-3

Η έκθεση είναι ουσιαστικά ένα τούνελ που χωρίζεται σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα. Σε κάθε ένα από αυτά υπάρχει διαφορετική θεματολογία. Από το Big Bang και την αρχή του χρόνου μέχρι τον μεγάλο επιταχυντή συγκρουόμενων δεσμών αδρονίων.

cern-deth-4

Στα τοιχώματα του τούνελ υπάρχουν εικόνες με ενημερωτικά κείμενα, γραμμένα στα ελληνικά και στα αγγλικά, ενώ υπάρχουν και ηχεία με ηχογραφημένες πληροφορίες που ξεναγούν τον επισκέπτη, όπως και βίντεο και οθόνες αφής.

cern-deth-5

Το κομμάτι που ξεχωρίζει και προσελκύει τα περισσότερα βλέμματα είναι η οθόνη, στην οποία μπορεί να δει κανείς τον εαυτό του σε μορφή σωματιδίων.

cern-deth-6
Στην έκθεση τους επισκέπτες υποδέχονται μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες . Για όσους επιθυμούν να την επισκεφτούν, θα παραμείνει στη ΔΕΘ για περίπου ενάμιση μήνα.

By