Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Ενωμένη» Ευρώπη, χρόνια σου πολλά

9 Μαΐου γιορτάζεται η Ημέρα της Ευρώπης.

europeΣε περίοδο οικονομικής και πολιτικής κρίσης βρίσκει την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ημέρα της Ευρώπης, η οποία γιορτάζεται στις 9 Μαΐου.


Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ευρώπης δήλωσε σε ομιλία του ο Μπαρόζο ότι το ευρωπαϊκό όνειρο βρίσκεται υπό απειλή από «την επανεμφάνιση του λαϊκισμού και του εθνικισμού» στα 27 κράτη-μέλη και τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της ΕΕ.

«Σε μία εποχή που τόσοι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν την ανεργία, την ανασφάλεια και την αυξανόμενη ανισότητα, ένα είδος «ευρωπαϊκής κόπωσης» έχει εμφανιστεί, το οποίο έχει συνδυαστεί με μία απουσία κατανόησης. Ποιος κάνει τι; Ποιος αποφασίζει για τι; Ποιος ελέγχει ποιον και τι; Και πού οδεύουμε; Είναι ξεκάθαρο: η αδιαφορία τόσων πολλών φιλοευρωπαϊστών αποτελεί κίνδυνο» είπε ο Μπαρόζο, αναγνωρίζοντας ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

«Αυτή η γενιά νέων έχει τα περισσότερα εφόδια στην ιστορία της Ευρώπης, αλλά το 50% βρίσκεται εκτός της αγοράς εργασίας» έσπευσε να δηλώσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης. Πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο ισχυρή, όσο ισχυρή τη θέλουν τα κράτη-μέλη της».

Το ποσοστό, πάντως, των ευρωπαίων πολιτών που δεν εμπιστεύονται την ΕΕ αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο.

Τον Νοέμβριο περίπου το 72% των Ισπανών δήλωναν ότι «τείνουν στο να μην εμπιστεύονται την ΕΕ». Πέντε χρόνια νωρίτερα, μόλις το 23% έδινε την ίδια απάντηση. Στην Ιταλία ο αριθμός αυτός αυξήθηκε από 41% σε 56%.

Όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν: η Ευρώπη των πολιτικών και των τεχνοκρατών πρέπει να γίνει η Ευρώπη των πολιτών.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα πρέπει να είναι μόνο μία αποτύπωση του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και οι ευρωεκλογές δεν θα πρέπει να είναι ένα όχημα για να εκφράσουν οι πολίτες τη δυσαρέσκειά τους προς τα κόμματα. Θα πρέπει η εκλογή να γίνεται μέσα από μία λιγότερο απρόσωπη διαδικασία.

By