Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης η Κριστίν Λαγκάρντ

Η διευθύντρια του ΔΝΤ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη γαλλική δικαιοσύνη στα τέλη Μαΐου.

fosphotos.com | Consilium of the EE
fosphotos.com | Consilium of the EE

Η Κριστίν Λαγκάρντ θα καταθέσει στα τέλη Μαΐου στη γαλλική δικαιοσύνη για το ρόλο της ως υπουργού Οικονομικών στη διευθέτηση μιας διένεξης ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Κρεντί Λιονέ (Credit Lyonnais), όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος της.

«Η κα Λαγκάρντ θα έχει έτσι επιτέλους την ευκαιρία να δώσει για πρώτη φορά στην (ανακριτική) Επιτροπή (του CJR) τις εξηγήσεις και τις διευκρινίσεις που την απαλλάσσουν από κάθε ποινική ευθύνη», δήλωσε ο δικηγόρος της, ο Ιβ Ρεπικέ.

Υπουργός Οικονομικών από το 2007 ως το 2011, η νυν διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι ο στόχος μιας έρευνας για «συνέργεια σε πλαστογραφία και υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων», η οποία αφορά την επιλογή της να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία για να επιλύσει μια διένεξη ανάμεσα στην Κρεντί Λιονέ και τον Μπερνάρ Ταπί για την εξαγορά της Adidas.

Η Λαγκάρντ θα καταθέσει στην ανακριτική επιτροπή του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), μιας δικαστικής αρχής που αποτελείται από δικαστικούς και κοινοβουλευτικούς και είναι η μόνη που μπορεί να δικάζει υπουργούς για παραβάσεις που διέπραξαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Το ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, είχε καταδικάσει τον Ιούλιο του 2008 το δημόσιο οργανισμό (Consortium de realisation, CDR), ο οποίος διαχειριζόταν το παθητικό της Κρεντί Λιονέ μετά την οιονεί χρεοκοπία της στη δεκαετία του 1990, να καταβάλει στον Ταπί 285 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση (400 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους).

Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας έκρινε «αμφισβητήσιμη» την προσφυγή στη διαιτησία και εκτιμά πως η Λαγκάρντ ενεπλάκη «προσωπικά» σε μια διαδικασία η οποία περιέχει «πολυάριθμες ανωμαλίες και παρατυπίες». Η Λαγκάρντ έχει δικαιολογήσει αυτή την προσφυγή λέγοντας πως έπρεπε να μπει ένα τέλος σε μια διαδικασία για την οποία λέει πως ήταν μακροχρόνια και δαπανηρή.

Χθες εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση με την εξήγηση ότι εκκρεμεί ακόμα στο γαλλικό δικαστήριο.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως το διοικητικό συμβούλιό του είχε ενημερωθεί γι” αυτή την υπόθεση πριν από το διορισμό της Λαγκάρντ ως γενικής διευθύντριάς του, τον Ιούλιο του 2011, σε αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος-Καν ο οποίος είχε υποχρεωθεί να παραιτηθεί λόγω κατηγοριών για σεξουαλική επίθεση.

(Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By