Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ενώσεις καταναλωτών διαφωνούν με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

«Η διεύρυνση του ωραρίου δεν θα αυξήσει τον τζίρο των καταστημάτων»

thessaloniki_katastimata_kiriakes

Tη διαφωνία τους με τη διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου καταγράφουν σε ανακοίνωση του οι 15 ενώσεις μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», επισημαίνοντας πως δεν θεωρούν «απαραίτητη» τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές καθώς, όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, η διεύρυνση του ωραρίου θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς παράλληλα να αυξήσει το τζίρο τους.

Παράλληλα υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις ένεκα της κυριακάτικης λειτουργίας, ενώ επισημαίνουν πως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που πρώτος ανοίγει την επιχείρησή του το πρωί και ο τελευταίος που κλείνει το βράδυ.

Παράλληλα σημειώνουν πως με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αφαιρείται και η μοναδική ημέρα ξεκούρασης και ανάπτυξης οικογενειακών, φιλικών και κοινωνικών σχέσεων.

Στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρεται επίσης ότι, αν για κάποιους ειδικούς λόγους (τουρισμός, τοπικές γιορτές, κ.λπ.) κρίνεται σκόπιμη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους η τοπική κοινωνία και οι εκεί εμπορικοί σύλλογοι, με την θέση των οποίων συμπορεύεται η Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η Παρέμβαση».

Ακόμη, όπως τονίζεται, οι Αντιπεριφερειάρχες ήδη έχουν στο σύνολό τους εκφρασθεί, αφού πρώτα συνομίλησαν με τους κοινωνικούς εταίρους και βέβαια τον ερχόμενο Ιανουάριο μπορούν να επανεξετάσουν το θέμα και να προβούν στις όποιες αλλαγές.

Η Π.ΟΜ.Ε.Κ. θεωρεί ότι η παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης δεν εξυπηρετεί ούτε την τοπική κοινωνία, ούτε τους μικροεπαγγελματίες, ούτε τους καταναλωτές και διαμηνύει πως «οι μόνοι που θα ωφεληθούν από μία γενικευμένη «επιβολή» ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, είναι μόνον τα μεγάλα πολυκαταστήματα».

«Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, ούτε μείωση τιμών θα έχουμε, ούτε νέες προσλήψεις θα γίνουν, ούτε αύξηση του τζίρου θα γίνει. Το μόνον που θα γίνει είναι η μεταφορά τζίρου από τις καθημερινές στις Κυριακές και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις μεγάλες αλυσίδες, με παράλληλη «έξοδο στην ανεργία» πολλών μικρομεσαίων που δεν θα αντέξουν άλλο. Αυτό θέλει η κυβέρνηση;» καταλήγει η ανακοίνωση.

By