Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εν αρχή ην ο… λιγνίτης

Οι επενδύσεις στον τομέα των πηγών ενέργειας ξεκινούν από τη Μακεδονία και το… λιγνίτη

Την ώρα που οι εξελίξεις για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων φαίνεται πως θα κρατήσουν… αρκετά χρόνια ακόμα, η ΔΕΗ προχωρά στην ανάθεση κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.ptolemaida

Η «Πτολεμαΐδα 5» – όπως ονομάζεται το έργο- αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις, καθώς η συμβατική της αξία υπολογίζεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Η νέα μονάδα θα είναι η πλέον σύγχρονη και περιβαλλοντικά φιλική της ΔΕΗ, ενώ θα χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη διαθέσιμη τεχνολογία, ισχύος 660 MW + 140 MW για τηλεθέρμανση, η οποία θα αποτελέσει ονάδα βάσης, θα αντικαταστήσει παλαιές, ρυπογόνες και χαμηλού βαθμού απόδοσης λιγνιτικές μονάδες και θα διασφαλίσει την προμήθεια θερμικής ενέργειας στην τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.

Όπως σημειώνει η ΔΕΗ, οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, ενώ τονίζουν πως η λειτουργία της μονάδας θα βοηθήσει στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος.

 

 

By