Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εξέπνευσε γυναίκα από τον ιό Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε

Έντονη ανησυχία από τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

ebola_virus

Μία γυναίκα από τη Σιέρα Λεόνε, που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και την οποία μέλη της οικογένειάς της είχαν απομακρύνει βίαια από το νοσοκομείο ώστε να τη μεταφέρουν σε έναν παραδοσιακό θεραπευτή, εξέπνευσε σε ασθενοφόρο καθώς αυτό τη μετέφερε πίσω στο νοσοκομείο, δήλωσε αξιωματούχος στον τομέα της υγείας.

Νοσοκομειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υπάρχει δυσπιστία απέναντι στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Σιέρα Λεόνε –όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού δείχνει περισσότερη εμπιστοσύνη στις παραδοσιακές ιατρικές τεχνικές- γεγονός που προβάλει εμπόδια στις προσπάθειες να περιοριστεί το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους 450 άνθρωποι.

Τις τελευταίες ημέρες, πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από κλινικές και νοσοκομεία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για αυτό που θεωρούν ως συνωμοσία, απειλώντας να βάλουν φωτιά στις εγκαταστάσεις και να απομακρύνουν τους ασθενείς από αυτές.

Ο Άμαντου Σίσι, γιατρός στο νοσοκομείο King Harman της πρωτεύουσας από όπου οι συγγενείς της γυναίκας εισέβαλαν και την απομάκρυναν από αυτό, δήλωσε ότι η αστυνομία τη βρήκε στο σπίτι ενός θεραπευτή. Η οικογένεια αρνήθηκε να παραδώσει τη γυναίκα στην αστυνομία και οι αρχές αναγκάστηκαν να παρέμβουν προκειμένου αυτή να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

«Άφησε την τελευταία της πνοή στο ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της διακομιδής της σε νοσοκομείο», δήλωσε ο Σίσι.
Στη Σιέρα Λεόνε έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων, 454, περισσότερα από αυτά που έχουν εντοπιστεί στη γειτονική Γουινέα από όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Η εξάπλωση του ιού συνεχίζεται ραγδαία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του.

By