Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εξετάζεται η απαλλαγή από το ΦΠΑ για τους επαγγελματίες με τζίρο ως 25.000 ευρώ

Η απαλλαγή από την υποχρέωση της υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο έως και 25.000 ευρώ θα απάλλασσε από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εκατοντάδες φορολογούμενους

epixeirisi_716668888

 

Απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για μερικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο έως 25.000 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει η τρόικα και προσυπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης όμως εμφανίζεται επιφυλακτικός. Παρ’ ότι ο κ. Μαυραγάνης αναγνωρίζει πως ανάλογες απαλλαγές ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συνεργάτες του τονίζουν πως ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι της παρούσης, καθώς πιο πριν θα πρέπει να διευθετηθούν άλλα θέματα.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, χωρίς το υπουργείο Οικονομικών να είναι σε θέση να διασφαλίσει πως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν τα πραγματικά τους έσοδα, η απαλλαγή από την υποχρέωση της υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο έως και 25.000 ευρώ θα απάλλασσε από τη συγκεκριμένη υποχρέωση εκατοντάδες φορολογούμενους.

Το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ΕΚΤ εμμένουν στην πρόταση και ισχυρίζονται ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο λόγω των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: Τα Νέα

By