Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εξιτήριο για τους Αμερικανούς που έπασχαν από Έμπολα

Ενώ φρόντιζαν τους ασθενείς στη Λιβερία

ebola

Οι δύο Αμερικανοί εθελοντές που είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα ενώ φρόντιζαν τους ασθενείς στη Λιβερία ανέρρωσαν πλήρως και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι θεράποντες ιατροί.

Ο 33χρονος Δρ. Κεντ Μπράντλι και η 60χρονη ιεραπόστολος Νάνσι Ράιτμπολ είχαν επαναπατριστεί τέλη Ιουλίου και μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Έμορι, στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

«Η έξοδός τους από το νοσοκομείο δεν συνιστά κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία«, δήλωσε ο Δρ. Μπρους Ρίμπνερ, ο διευθυντής του τμήματος λοιμωδών ασθενειών του Έμορι σε συνέντευξη Τύπου. «Αφού κάναμε λεπτομερείς εργαστηριακές αναλύσεις κρίναμε ότι οι δύο ασθενείς έχουν αποθεραπευτεί και μπορούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, χωρίς να υπάρχει ο φόβος ότι θα μεταδόσουν την ασθένεια σε άλλους«, συμπλήρωσε.

Η Ράιτμπολ πήρε εξιτήριο στις 19 Αυγούστου και δεν εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους. Ο Μπράντλι ήταν χαμογελαστός, περιστοιχισμένος από την ομάδα των γιατρών και των νοσηλευτών που τον φρόντισαν.

«Σήμερα είναι η ημέρα των θαυμάτων. Είμαι πολύ συγκινημένος που επέζησα, που είμαι καλά και που επανενώθηκα με την οικογένειά μου. Ευχαριστώ τον Θεό που μου χάρισε τη ζωή«, δήλωσε ο Μπράντλι. Ο γιατρός, που εργάζεται για τη χριστιανική φιλανθρωπική οργάνωση Samaritan΄s Purse, είπε ότι προσευχόταν να ζήσει και η προσευχή του εισακούστηκε. Πρόσθεσε ότι ελπίζει η περιπέτεια του να σταθεί αφορμή για να καταλάβει ο κόσμος την κατάσταση στη Δυτική Αφρική.

Ο σύζυγος της Ράιτμπολ, Ντέιβιντ, σε ανακοίνωση του είπε ότι η 60χρονη γυναικα χρειάζεται «ανάπαυση» καθώς, αν και αποθεραπεύτηκε, είναι ακόμη πολύ αδύναμη.

Ο Μπρους Ρίμπνερ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν το πειραματικό φάρμακο που χορηγήθηκε στους δύο ασθενείς τους βοήθησε όντως να αναρρώσουν. «Η ειλικρινής απάντηση είναι ότι δεν έχουμε ιδέα«, απάντησε, τονίζοντας ότι το «κλειδί» για να επιβιώσει κανείς από τον ιό είναι να δεχτεί «εντατική φροντίδα», κάτι που δεν ήταν δυνατόν όσο βρίσκονταν στην Αφρική.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας, 2.473 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα και 1.350 από αυτούς έχουν πεθάνει από τον Μάρτιο, όταν καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στη νοτιοανατολική Γουινέα. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα και θάνατοι μόνο στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία, αν και αναφέρθηκαν «ύποπτες» περιπτώσεις και σε άλλες χώρες.

By