Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Εξωτικά παιχνίδια» στο Χρηματιστήριο

Οι επιτυχημένες «στον πόντο» προβλέψεις της Exotix

Του Αντώνη Τάντουλου

xrimatistirio1Το όνομα του σχετικά άγνωστου επενδυτικού οίκου παραπέμπει σε εξωτικά μέρη και ενδεχομένως να μην επιλέχτηκε τυχαία μια και οι μακρινοί αυτοί παράδεισοι έχουν συνδέσει το όνομά τους με την έδρα των off shore εταιρειών αλλά και του παγκόσμιου χρηματιστηριακού παιχνιδιού.

Οι δε αναλυτές του δεν διστάζουν έως και να ειρωνευτούν (κομψά) τις αρνητικές εκτιμήσεις της Citi για τις Ελληνικές μετοχές και συγκεκριμένα για τον ΟΠΑΠ, ενώ η άποψή τους για τους τραπεζικούς τίτλους και κατ’ επέκταση για όλο το ΧΑ, είναι κατηγορηματικά «bullish» (δηλαδή παγίωση της ανοδικής τάσης). Σύσταση που παρεμπιπτόντως ακούγεται για πρώτη φορά εδώ και χρόνια από επίσημους επενδυτικούς πόλους.

Όμως έκτος από «θράσος» έναντι των κολοσσών του χώρου, ο αγνώστων λοιπών στοιχείων επενδυτικός οίκος Exotix με έδρα το Λονδίνο, φαίνεται να διαθέτει και εξαιρετικό ένστικτο όπως και ότι μπορεί να πιάνει το λεγόμενο χρηματιστηριακό timing στον πόντο.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι η Exotix και προέβλεψε με «διάφορα δευτερόλεπτων» το ανοδικό ξέσπασμα των Ελληνικών μετοχών από τις αρχές του Σεπτέμβρη και προειδοποίησε την περασμένη Τετάρτη για το ενδεχόμενο διόρθωσης της αγοράς.

Πρόβλεψη που επίσης επιβεβαιώθηκε με τέτοια ακρίβεια χρόνου που ήδη κάνει την αγορά να θυμάται την χρηματιστηριακή παροιμία που λέει «κάνε με μάγο να σε κάνω πλούσιο».

Ειδικότερα η Exotix που αυτοχαρακτηρίζεται ως «μπουτίκ» επενδύσεων με εξειδίκευση μάλιστα σε μη ρευστοποιήσιμα ομόλογα, στην διαχείριση υποτιμημένου χρέους και στα δομημένα προϊόντα (με αλλά λόγια ότι πιο δαιμονοποιημένο στις αγορές), έχει εκδώσει δυο reports ένα στις αρχές του μήνα και ένα προχθές, μέσω των οποίων μαντεύει την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστήριου.

Κάνοντας παράλληλα ειδική αναφορά σον ΟΠΑΠ και δεν διστάζει όπως προαναφέρθηκε να δηλώσει πως η τιμή-στόχος που δίνει η Citi για την μετοχή είναι λανθασμένη.

Το κατά πόσο τώρα η Exotix θα συνεχίσει να επιβεβαιώνεται για την αισιοδοξία που εκφράζει για την Ελλάδα με τόσο εμφατικό τρόπο, θα το διαπιστώσουμε εν καιρώ.

Όσων αφορά, δε, το γενικότερο παρασκήνιο γύρω από το ΧΑ, στα στέκια του Λονδίνου κυκλοφορεί εντονότατα η φήμη που θέλει κάποια «δυνατά χέρια» μετά από μακρά και άκρως κερδοφόρα ενασχόληση με τα Ελληνικά ομόλογα να έχουν εντοπίσει τις ευκαιρίες που δίνουν οι μετοχές και να έχουν αποφασίσει πως και αυτό το «παιχνίδι» έχει αν όχι μακροπρόθεσμο, σίγουρα μεσοπρόθεσμο ενδιαφέρον.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By